Makaron z bobem
- Liczba porcji1 os.
- Czas przygotowania30
- Liczba kalorii581 kcal
- Białko29
- Węglowodany102
- Tłuszcze14
Makaron z bobem i świeżymi warzywami prosto z działki :) Podczas przygotowywania pachnie czosnkiem, świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
Smaczny na ciepło i na zimno. Szybki w przygotowaniu. Można wziąć na wynos, do pojemnika i mamy pyszny, zdrowy obiad lub kolację.
Składniki
- 80g makaron z pszenicy durum lub bezglutenowy
- 200g bób
- 60g rzodkiewka
- 1-2szt. ogórek gruntowy
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka masło klarowane
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka natka pietruszki
- 1 łyżeczka szczypiorek
- wg uznania pieprz
- wg uznania sól
Przygotowanie:
- Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i obrać.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć i dodać obrany bób. Wymieszać i wszystko podsmażać kilka minut.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, opłukać zimną wodą, dodać oliwę i wymieszać.
- Ogórka obrać, pokroić w kostkę razem z rzodkiewką.
- Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać.
- Warzywa, usmażony bób z czosnkiem dodać do makaronu.
- Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.