Sałatka wiosenna z sosem orzechowym
- Liczba porcji2 os.
- Czas przygotowania15
- Liczba kalorii310 kcal
- Białko9
- Węglowodany37
- Tłuszcze15
Sałatka z pewnością będzie smakować osobom, które lubią słodko-słone połączenia. Bardzo polecam dodać do sałatki ser kozi lub dobrej jakości ser feta.
Składniki
na sałatkę
- 2 garście rukola
- kilka listków sałata zielona
- 3 łyżki ciecierzyca konserwowa
- 1/2 szt. papryka czerwona
- 1/2 szt. ogórek świeży
- 1/2 szt. mango
na sos
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masło orzechowe
- 3-4 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżeczka miód
Przygotowanie:
- Rukolę i sałatkę umyć, osuszyć.
- Paprykę, ogórka i mango pokroić w kostkę lub w paseczki.
- Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać ze sobą.
- Przygotować sos: wszystkie składniki na sos bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Spróbować. W razie konieczności dodać więcej soku z cytryny lub miodu.