Mazurek kokosowy z malinami
- Liczba porcji12 os.
- Czas przygotowania40
- Liczba kalorii238 kcal
- Białko3
- Węglowodany24
- Tłuszcze15
Tego ciasta nie da się nie polubić. Jest przepyszne, nie za słodkie, nie mdłe. Spód jest bardzo kruchy, a całość rozpływa się w ustach :)
Ważne jest, by mleko kokosowe na budyń było gęste i tłuste, dlatego polecamy to z zawartością 85% ekstraktu z kokosa. Napoje kokosowe nie nadają się, całkowicie psują smak ciasta.
Składniki
ciasto
- 1 szklanki mąka ryżowa
- 1/2 szklanki mąka jaglana
- 3 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 80g masło klarowane
- 2 szt. żółtko jaja kurzego
- 3 łyżki erytrytol
- 2-3 łyżki woda, zimna
budyń kokosowy
- 400 ml mleko kokosowe Real Thai
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 szt. żółtko jaja kurzego
- 2 łyżki erytrytol
sos malinowy
- 200g maliny świeże lub mrożone
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżka erytrytol
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, przełożyć do miski i wyrabiać. Następnie dolać 2-3 łyżki zimnej wody – wodę dodawać stopniowo, między czasie wyrabiając ciasto. Ciasto będzie się kruszyło, nie będzie elastyczne, tak jak z mąki pszennej. Ale nie przejmować się tym. Tak przygotowane ciasto przełożyć na dno formy (wymiary 21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
- Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować z erytrytolem. Pozostałą ilość mleka zmiksować z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Następnie przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i mieszać intensywnie do powstania budyniu.
- Przygotować sos. Maliny przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i erytrytol. Gotować około 15 min, aż maliny puszczą sporo soku. Następnie przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pestek.
- Na upieczony spód wyłożyć budyń, polać sosem malinowym. Schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Ozdobić dowolnie. Przechowywać z lodówce.