Szarlotka w szklance
- Liczba porcji6 os.
- Czas przygotowania30
- Liczba kalorii476 kcal
- Białko9
- Węglowodany47
- Tłuszcze28
Pyszny, warstwowy deserek w szklance. Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Wbrew pozorom bardzo szybki w wykonaniu, ładnie się prezentuje. Najsmaczniejszy po schłodzeniu w lodówce :)
Składniki
na kruszonkę
- 50g płatki owsiane, bezglutenowe
- 200g mąka owsiana, bezglutenowa
- 50g masło klarowane, miękkie
- 50g miód
- 1/3 łyżeczki cynamon
warstwa jabłkowa
- 3 szt. jabłko
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżka woda
budyń
- 500 ml mleko kokosowe
- 2 szt. żółtko jaja
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 2 łyżki erytrytol
- 1/3 łyżeczki wanilia bourbon
Przygotowanie:
- Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i rozetrzeć między palcami by wszystkie składniki dobrze się połączyły i by powstała kruszonka. Wyłożyć ją na blachę z papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 min. Co kilka minut, mieszać/sprawdzać czy się zbyt nie przypieka.
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać 1-2 łyżkami wody. Przykryć przykrywką i chwilę poddusić. Uważać, by jabłka się nie rozpadły – nie chcemy by postał mus. Jabłka mają pozostać w kształcie kosteczki, ale mają być miękkie. Odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody. Wymieszać z cynamonem.
- Przygotować budyń. 2/3 ilości mleka przelać do garnka, posłodzić, zagotować. Pozostałą część zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną, wanilią i wlać do gotującego się mleka. Mieszać intensywnie do konsystencji budyniu. Uważać, by nie powstały grudki.
- Przygotować 6 szklanek i nakładać do nich kolejno poszczególnie warstwy: kruszonka, jabłka, budyń, kruszonka.
- Można posypać posiekanymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.