Pączki bezglutenowe, bez drożdży
- Liczba porcji6 os.
- Czas przygotowania40 min
- Liczba kalorii221 kcal
- Białko4
- Węglowodany29
- Tłuszcze9
Nie smakują jak tradycyjne pączki. Są mniej puszyste i mniej wyrośnięte, ponieważ wypiekane są bez dodatku drożdży. Polecamy tylko na świeżo, zaraz po upieczeniu :)
Składniki
- 150g mąka ryżowa
- 20g mąka z tapioki
- 20g mąka kukurydziana
- 20g masło klarowane
- 100ml mleko ryżowo-kokosowe
- 2 szt. jajka
- 3 łyżki erytrytol
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki skórka otarta z pomarańczy
- 1,5 łyżki olej kokosowy
- 3-4 łyżki konfitura różana
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Erytrytol zmielić w młynku na puder.
- Masło klarowane roztopić, przestudzić.
- Mąki, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
- W osobnej misce ubić żółtka z 2 łyżkami erytrytolu. Następnie stopniowo dodawać mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując. Wsypać wymieszane i przesiane mąki, skórkę z pomarańczy i wszystko wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
- Z masy formować kuleczki (w sumie powinno wyjść ok. 6 szt.).
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy i na bardzo małym ogniu smażyć pączki z obu stron.
- Usmażone pączki włożyć jeszcze do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, na ok. 10min.
- Ciepłe pączki nadziać konfiturą, posypać pozostałym pudrem z erytrytolu i zjeść 😉
Komentarze (3)Dodaj komentarz
Ada
Czy mleko ryżowo-kokosowe można zastąpić samym mlekiem kokosowym?
Daria Kondrat
Tak, można
Ada
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Pozdrawiam 🙂