Naleśniki bez jajek
- Liczba porcji7 os.
- Czas przygotowania60
- Liczba kalorii325 kcal
- Białko5,7
- Węglowodany52
- Tłuszcze10
Mimo że są bez jajek, to i tak pozostają puszyste. Nie rozpadają się podczas smażenia. Do ich przygotowania można użyć dowolnych mąk bezglutenowych.
Składniki
na 14 szt.
- 0,5 szklanki mąka gryczana
- 0,5 szklanki mąka kasztanowa
- 1 szklanka mąka jaglana
- 3/4 szklanki mąka z tapioki
- 1 szklanka mleko kokosowe Real Thai
- 2 szklanki ciepła woda
- 1 łyżka siemię lniane, zmielone
- 2 łyżki olej kokosowy, roztopiony
- 1 łyżeczka erytrytol
- szczypta sól himalajska
Przygotowanie:
- Zmielone siemię lniane zalać wrzątkiem do przykrycia i dostawić na 10 min.
- Wszystkie składniki umieścić w dużej misce razem z zalanym wodą siemieniem i zmiksować. Ciasto odstawić na 30 min (jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodać wody).
- Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Pierwszego naleśnika usmażyć na odrobinie oleju kokosowego, pozostałe na suchej patelni bez tłuszczu.
- Podawać z ulubionymi owocami, domową konfiturą lub masłem orzechowym.