Czekoladowy pudding z tapioki
- Liczba porcji4 os.
- Czas przygotowania90
- Liczba kalorii424 kcal
- Białko4
- Węglowodany54
- Tłuszcze21
Kuleczki tapioki po ugotowaniu są przezroczyste i w konsystencji przypominają żelki. W tym przepisie jest pełna dowolność - pudding można przygotować na wiele sposobów, zmieniając smaki, dodatki i owoce..
Składniki
- 1/2 szklanki tapioka, drobne kulki
- 200 ml mleko kokosowe Real Thai
- 200 ml mleko ryżowe
- 200 ml woda
- 2 kostki czekolada gorzka (Konfiturka)
- 50g erytrytol
- 400g maliny
- 10 szt. daktyle suszone
- 40g pasta kokosowa
- 20g orzeszki cedrowe
- kilka lisków mięta
Przygotowanie:
- Kulki tapioki namoczyć w płynnych składnikach przez 1h. Po tym czasie dodać erytrytol i gotować do momentu aż kulki staną się miękkie i przezroczyste.
- Do ciepłej masy dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Pudding odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować pure z malin: maliny zblendować z drobno posiekanymi daktylami i liskami mięty.
- Ostudzony pudding przełożyć do szklanek, następnie wyłożyć pastę kokosowa, pure z malin, i orzeszki cedrowe. Schłodzić w lodówce.