Czekoladowe ciasto z malinami
- Liczba porcji10 os.
- Czas przygotowania50min
- Liczba kalorii162 kcal
- Białko6
- Węglowodany23
- Tłuszcze7
Świetnie smakuje ze wszystkimi owocami lata.. im dodamy ich więcej, tym lepiej. Długo zachowuje świeżość. Najlepsze na drugi dzień :)
Składniki
na ciasto
- 150g mąka jaglana
- 50g mąka kasztanowa
- 2 łyżki kakao
- 30g erytrol
- 4 łyżki olej kokosowy
- 4 szt. jajka
- 2 łyżki mleko kokosowe
- 300g maliny
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
na polewę
- 150ml mleko kokosowe
- 1 łyżka olej kokosowy
- 1 łyżka erytrol
- 40g kakao
Przygotowanie:
- Mąki, kakao i sodę przesiać i wymieszać z erytrolem.
- Mokre składniki (jajka, rozpuszczony olej kokosowy, mleko) zmiksować.
- Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
- Keksówkę o wymiarach 27×9 cm wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do keksówki i wrzucić maliny, tak aby zatopiły się w cieście.
- Piec w temp. 175 stopni przez 30min.
- Przygotować polewę: olej kokosowy z mlekiem zagotować w garnku, dodać erytrol i kakao, zmniejszyć ogień i mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy.
- Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż ma pół. Polać polewą i złączyć połówki ciast. Wierz ciasta również polać.
Komentarze (4)Dodaj komentarz
Kasia
Czy można pominąć makę kasztanową i dać więcej jaglanej? Oraz czy erytrytol mozna zastapic cukrem kokosowym?? 🙂
Daria Kondrat
Tak, oczywiście że można 🙂 Erytrytol także można zastąpić cukrem kokosowym, ale wówczas zmieni się kaloryczność ciasta 🙂
Kay
Można użyć mąki ryżowej zamiast tych podanych? 🙂
Daria Kondrat
Tak 🙂