Tort biszkoptowy z musem
- Liczba porcji10 os.
- Czas przygotowania120
- Liczba kalorii192 kcal
- Białko5
- Węglowodany21
- Tłuszcze9
Ten tort nie należy do ciężkich - jest lekki, mięciutki i wilgotny. Przepyszny...
Składniki
na biszkopt
- 4 szt. jajka
- 2 łyżki mąka kasztanowa
- 2 łyżki mąka ryżowa
- 4 łyżki tapioka
- 5 łyżek erytrol
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy
na krem bananowo-orzechowy
- 2 szt. banan
- 2 łyżki śmietanka kokosowa
- 2 łyżki masło z orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka agar
na krem czekoladowy
- 350g śmietanka kokosowa
- 50g surowa czekolada gorzka Cocoa
- 1 łyżeczka cukier puder z erytrolu
na mus
- 800g świeże truskawki
- 1/2 szt. limonka (sok)
- 1,5 łyżki erytrol
- 1,5 łyżki agar
na nasączenie biszkoptu
- 1/2 filiżanki zaparzona herbata zielona
- 1/2 szt. limonka (sok)
Przygotowanie:
Biszkopt
- Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać erytrol.
- Do piany dodawać stopniowo żółtka nadal miksując.
- Do otrzymanej masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenie i delikatnie wymieszać.
- Masę biszkoptową przelać do tortownicy o średnicy 21cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w temp. 170 stopni przez około 35-40min.
- Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę.
Masa bananowo – orzechowa
- Banany umyć, obrać ze skórki, skropić sokiem z limonki.
- Do bananów dodać śmietankę kokosową, masło z orzechów i zblendować.
- Agar wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą do przykrycia. Dodać do przygotowanej masy i zblendować.
Masa czekoladowa
- Czekoladę Cocoa rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
- Śmietankę kokosową ubić na sztywno z erytrolem i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Mus
- Truskawki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka.
- Dodać do nich erytrol, sok z limonki i gotować przez około 20min.
- Agar zalać wodą do przykrycia, dodać do ugotowanych gorących truskawek i wymieszać do rozpuszczenia.
- Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Przygotowanie tortu – tort składać w zamkniętej obręczą tortownicy
- Jeden blat biszkoptu nasączyć (mieszanką naparu z zielonej herbaty i soku z limonki) i wylać na niego masę bananowo – orzechową.
- Na masę nałożyć drugi blat, także go nasączyć i wyłożyć na niego masę czekoladową.
- Odłożyć przełożone masami biszkopty do lodówki na około 30 min.
- Wystudzony i tężejący lekko mus wylać na masę czekoladową.
- Schłodzić całość przez kilka godzin w lodówce.