Bezglutenowe spaghetti bolognese
- Liczba porcji2 os.
- Czas przygotowania50 min
- Liczba kalorii397 kcal
- Białko25,6
- Węglowodany38,5
- Tłuszcze15
Z reguły zalecam spożywanie posiłków według zasad diety rozdzielnej. Wyjątek stanowi posiłek zjedzony po treningu lub też w dni kiedy istnie nie ma czasu na nic - wtedy to właśnie łączę źródła węglowodanów ze źródłem pełnowartościowego białka.
Składniki
- 100g Makaron gryczany z dodatkiem batatów
- 300g Polędwica wołowa
- 200g Pomidory w słoiku z bazylią
- ząbek Czosnek
- mała sztuka Czerwona cebula
- 10g Masło ghee
- 10g Ocet balsamiczny
- 10g Oliwa z oliwek
- 3g Pieprz cayenne
- łyżeczka Zioła prowansalskie
- kilka listków Świeża bazylia
- szczypta Sól, pieprz
- 2 łyżeczki Starty ser owczy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Podsmażyć kilkanaście sekund.
- Dodać rozdrobnione mięso, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Smażyć mieszając przez około 1 -2 minuty aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
- Dodać pomidory, gotować przez około 5 – 7 minut.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Wymieszać i podgrzać przez kilka sekund, odstawić z ognia.
- Sos można wymieszać z makaronem lub wyłożyć oddzielnie na talerz.
- Danie skropić oliwą.
- Posypać tartym serem owczym.