Najprostszy krem z dyni
- Liczba porcji8 os.
- Czas przygotowania1 godz.
- Liczba kalorii117 kcal
- Białko2,8
- Węglowodany13,6
- Tłuszcze5,6
Aż trudno uwierzyć, że krem z dyni pojawia się u mnie na blogu dopiero w grudniu. Jest to jednak zdecydowanie moja ulubiona wersja zupy - szybka, prosta i bardzo rozgrzewająca. Mam nadzieję, że warto było czekać.
Składniki
- sztuka Dynia Hokkaido
- 10g Olej kokosowy
- 250ml Mleko kokosowe
- 200ml Wywar mięsny
- 50g Erytrytol
- łyżeczka Słodka papryka
- łyżeczka Cynamon cejloński
- łyżeczka Imbir
- łyżeczka Kardamon
- łyżeczka Sól himalajska
- 30g Pistacje surowe
Przygotowanie:
- Dynię Hokkaido dokładnie umyć, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać dynię, przyprawy, erytrytol. Poddusić.
- Do duszącej się dyni dodać wywar.
- Miękkie warzywa przełożyć do Thermomix’a (lub blendera) i zmiksować z mlekiem kokosowym.
- W zależności od preferowanej gęstości kremu można użyć więcej wywaru.
- Krem podawać z pistacjami.