d Kandyzowana skórka pomarańczowa (plus jak prawidłowo myć owoce) - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Kandyzowana skórka pomarańczowa (plus jak prawidłowo myć owoce)

  • Liczba porcji10 os.
  • Czas przygotowania2 dni
  • Liczba kalorii31 kcal
  • Białko0,5
  • Węglowodany7
  • Tłuszcze0,1

To nie od wczoraj wiadomo - smaki dzieciństwa uwielbiają powracać. Domowa, kandyzowana skórka z pomarańczy w okresie świątecznym przyda się jak znalazł.

Składniki

  • 1 sztuka Pomarańcz
  • 200g Ksylitol
  • pół szklanki Woda
  • 1 sztuka Cytryna

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie wymyć – można użyć płynu do mycia warzyw i owoców lub:
    1. Warzywa wypłukać w wodzie o odczynie KWAŚNYM – z octem jabłkowym (2 minuty) lub kilka łyżeczek kwasku cytrynowego. Można w tym celu wykorzystać jonizator do wody – ustawić niskie pH.
    2. Warzywa wypłukać w wodzie o odczynie ZASADOWYM – z sodą oczyszczoną (2 minuty). Można w tym celu wykorzystać jonizator do wody – ustawić najwyższe pH.
    3. Warzywa opłukać w czystej wodzie.
  2. Skórkę z pomarańczy obrać.
  3. Wycisnąć sok z cytryny.
  4. Skórkę moczyć w zimnej wodzie przez 48h (w tym czasie kilkukrotnie zmienić wodę.)
  5. Skórkę ugotować to miękkości w wodzie.
  6. Przygotować w rondelku syrop z ksylitolu i wody.
  7. Miękkie skórki przełożyć do syropu i gotować na wolnym ogniu do momentu zeszklenia (będą prawie przeźroczyste.)
  8. Na koniec do rondelka dodać sok z cytryny i krótko zagotować.
  9. Skórkę przełożyć z płynem do słoiczka.
  10. Przechowywać w lodówce.

Składniki

  • 1 sztuka Pomarańcz
  • 200g Ksylitol
  • pół szklanki Woda
  • 1 sztuka Cytryna

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.