Kandyzowana skórka pomarańczowa (plus jak prawidłowo myć owoce)
- Liczba porcji10 os.
- Czas przygotowania2 dni
- Liczba kalorii31 kcal
- Białko0,5
- Węglowodany7
- Tłuszcze0,1
To nie od wczoraj wiadomo - smaki dzieciństwa uwielbiają powracać. Domowa, kandyzowana skórka z pomarańczy w okresie świątecznym przyda się jak znalazł.
Składniki
- 1 sztuka Pomarańcz
- 200g Ksylitol
- pół szklanki Woda
- 1 sztuka Cytryna
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie wymyć – można użyć płynu do mycia warzyw i owoców lub:
- Warzywa wypłukać w wodzie o odczynie KWAŚNYM – z octem jabłkowym (2 minuty) lub kilka łyżeczek kwasku cytrynowego. Można w tym celu wykorzystać jonizator do wody – ustawić niskie pH.
- Warzywa wypłukać w wodzie o odczynie ZASADOWYM – z sodą oczyszczoną (2 minuty). Można w tym celu wykorzystać jonizator do wody – ustawić najwyższe pH.
- Warzywa opłukać w czystej wodzie.
- Skórkę z pomarańczy obrać.
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Skórkę moczyć w zimnej wodzie przez 48h (w tym czasie kilkukrotnie zmienić wodę.)
- Skórkę ugotować to miękkości w wodzie.
- Przygotować w rondelku syrop z ksylitolu i wody.
- Miękkie skórki przełożyć do syropu i gotować na wolnym ogniu do momentu zeszklenia (będą prawie przeźroczyste.)
- Na koniec do rondelka dodać sok z cytryny i krótko zagotować.
- Skórkę przełożyć z płynem do słoiczka.
- Przechowywać w lodówce.