Kruche ciasto z wiśniami (guiltfree)
- Liczba porcji12 os.
- Czas przygotowania2 godziny
- Liczba kalorii292 kcal
- Białko4,1
- Węglowodany29,3
- Tłuszcze16,1
Kruche ciasto z wiśniami to mój ukochany smak z dzieciństwa. Babcia czy też mama zawsze robiły ciasto z podwójnej porcji bo połowę jego objętości zjadałyśmy z siostrą na surowo. Dziś mam dla Was bezglutenową wersję naszego przysmaku, w której bazę stanowi mąka jaglana. Za tydzień planuję zrobić ciasto kruche z mąki kasztanowej.
Składniki
- 450g Mąka jaglana
- 150g Masło grass fed
- 30g Olej kokosowy
- 10g Kakao
- 4 duże Jajko
- 400g Wiśnie
- 150g Erytrol (50g ciasto, 100g piana)
- łyżeczka Kamień winny
- szczypta Sól himalajska
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek, wiśnie wydrylować.
- Wyrobić kruche ciasto: miękkie masło pokroić nożem na powierzchni mąki wymieszanej z kamieniem winnym. Dodać żółtka, olej kokosowy, erytrol, sól himalajską. Ciasto wyrabiać ręką aż do uzyskania gładkiej, zbitej konsystencji.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę. Drugą część podzielić na dwie mniejsze.
- Jedną połówkę wyrobić dokładnie z kakao. Obie części (jasną oraz ciemną) włożyć do lodówki na czas podpiekania spodu.
- Spód podpiec 15 minut w temp 180 stopni.
- W tym czasie ubić pianę z białek ze sproszkowanym erytrolem.
- Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie oraz kawałki ciemnego (z kakao) ciasta.
- Na całość wyłożyć ubitą pianę a na wierzch kawałki ciasta białego.
- Ciasto upiec 40 minut w temp. 180 stopni. Ostatnie 10 minut można delikatnie zmniejszyć temperaturę. Podawać jak ciasto ostygnie.
Komentarze (9)Dodaj komentarz
Jola
Czym można zastąpić kamień winny?
Agnieszka Kułaga
Kamień winny to bezglutenowy proszek do pieczenia – można dać zwykły proszek jeżeli ktoś nie zwraca uwagi czy ciasto jest bezglutenowe.
Jola
Proszek bezglutenowy posiadam? Dziękuję za odpowiedź?
Karolina
Czy mogę mąkę jaglaną zastąpić np amarantusową? Albo z brązowego ryżu?
Agnieszka Kułaga
Nie próbowałam ale myślę, że są dość podobne z amarantusową. Tą z brązowego ryżu nie polecam 🙂
Karolina
Świetnie, dziękuję 🙂 Wiśnie już czekają 🙂
Ania
Jakie wiśnie można dodać, jeśli nie ma świeżych o tej porze roku?
Agnieszka Kułaga
Mrożone.
Ania
Dziękuje