Wegańskie dyniowe curry
- Liczba porcji1 os.
- Czas przygotowania30
- Liczba kalorii570 kcal
- Białko20
- Węglowodany75
- Tłuszcze19,5
Wieczory stają się coraz to chłodniejsze, a dni coraz krótsze… Jesień puka do drzwi, a w naszych szafach zaczynają pojawiać się ciepłe, wełniane swetry. Na razie jednak nie wyciągajmy jeszcze czapek i szalików! W zamian za to, wprowadźmy złotą jesień do naszej kuchni i rozgrzejmy swój organizm od środka. Na ratunek przychodzi tutaj królowa jesieni- dynia. Jest to uniwersalne warzywo, o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Niskokaloryczna, bogata w błonnik i beta-karoten.
Dzisiaj jako dodatek do rozgrzewającego, wegańskiego curry! Miłośnicy słodko-słonych połączeń z pewnością będą zachwyceni!
Składniki
- 50g makaron soba
- 120g cieciorka
- 100g pieczona dynia hokkaido
- 60g mleczko kokosowe
- 60g cukinia
- 60g pieczarki
- 30g cebula dymka
- 15g suszone pomidory
- 30g szpinak świeży
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek extra virgin
- wg uznania curry
- wg uznania papryka wędzona
- wg uznania papryka ostra
- wg uznania sól
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dynie pokrój wraz ze skórą na drobne kawałki i ułóż na papierze do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
- Makaron soba ugotuj w osolonej wodzie. Posiekaj cebulkę. Resztę warzyw pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż najpierw cebulkę, a następnie pokrojone warzywa, odsączoną i opłukną cieciorkę z puszki oraz wcześniej upieczoną dynię.
- Mleczko kokosowe wymieszaj z odrobiną curry i papryką ostrą oraz wędzoną. Wylej na patelnie i duś wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
- Gdy sos już nieco zgęstnieje dodaj szpinak. Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij patelnię z ognia. Na talerz wyłóż ugotowany makaron, a na górę dodaj sos curry. Całość udekoruj listkami bazylii.