Świąteczna babka piaskowa (bez glutenu)
- Liczba porcji12 os.
- Czas przygotowania60
- Liczba kalorii227 kcal
- Białko6
- Węglowodany21
- Tłuszcze16
Pyszna babka, z zewnątrz krucha, w środku delikatnie wilgotna. Dodatek kakao jest opcjonalny, możesz zamiast niego dać więcej skórki z cytryny lub pomarańczy.
Składniki
- 6 szt. jajo kurze
- 150g masło
- 1/2 szklanki erytrytol
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, bezglutenowy
- 1 szklanka mąka ziemniaczana
- 3/4 szklanki mąka kukurydziana
- 2 łyżki skórka z cytryny
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki olej kokosowy
Przygotowanie:
- Jajka w całości ubić na puszystą, jasną masę (należy ubijać dobre kilka minut na najwyższych obrotach miksera).
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawać erytrytol, nadal ubijając.
- Do masy dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, startą na tarce skórkę z cytryny i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
- Następnie wlać bardzo gorące rozpuszczone masło i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
- Formę na babkę (z kominem) wysmarować olejem kokosowym, obsypać mąką i wlać 3/4 ciasta.
- Do pozostałej części ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wlać do formy.
- Piec w temp. 160 stopni przez 30 min (lub dłużej, do suchego patyczka).
- Wystudzić na kracie. Posypać pudrem z erytrytolu.