Smalczyk ze skwarkami
- Liczba porcji30 os.
- Czas przygotowania1h
- Liczba kalorii175 kcal
- Białko1
- Węglowodany0,5
- Tłuszcze20
Smalec ze skwarkami w sezonie jesienno-zimowym to nieodłączny bywalec naszej lodówki. Smak na niego z reguły przemija w okresie wiosennym aby we wrześniu powrócić ze zdwojoną siłą. Przygotujcie się zatem na nadchodzące krótsze dni i zróbcie swój - bardzo prosty, szybki w przygotowaniu smalczyk (z podanych proporcji otrzymacie średniej wielkości słoik.)
Składniki
- 500g słoniny
- 200g podgardle
- 200g cebula
- łyżeczka sól himalajska
Przygotowanie:
- Słoninę, podgardle pokroić w kostkę oraz posolić.
- Mięso przełożyć na patelnię i wytapiać na wolnym ogniu, mieszając.
- W momencie kiedy tłuszcz się wytopi a skwarki podrumienią dodać cebulę.
- Trzymać na ogniu jeszcze 20 minut aż cebula zeszkli się.
- Smalec przełożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia.
- Można przechowywać w lodówce.