Sernik z musem owocowym
- Liczba porcji10 os.
- Czas przygotowania80
- Liczba kalorii354 kcal
- Białko16
- Węglowodany30
- Tłuszcze20
Bardzo smaczny, lekki i szybki w przygotowaniu sernik. W sam raz na lato :) Trzeba tylko trochę potrzymać go w lodówce zanim będzie gotowy. Można przygotować bez spodu, albo bez musu. Dla mniej cierpliwych, zamiast musu, zapiec go po prostu z wyłożonymi na wierzchu owocami, a po schłodzeniu polać syropem z agawy lub posypać pudrem z erytrytolu.
Składniki
spód
- 100g mąka owsiana
- 50g płatki owsiane
- 50g olej kokosowy
- 5 łyżek syrop z agawy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- ewentualnie woda
masa serowa
- 600g twaróg wiejski, tłusty, 3xmielony
- 6 łyżek erytrytol
- 2 łyżki syrop z agawy
- 250g jogurt naturalny (np. Klimeko)
- 4 szt. jajo kurze
- 3 łyżki mąka ryżowa
mus owocowy
- 600g dowolne owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny)
- 150ml mleko kokosowe Real Thai
- 3-4 łyżki erytrytol
- 1 płaska łyżeczka agar-agar
Przygotowanie:
-
- Przygotować spód.Wszystkie składniki na spód wymieszać, gdyby masa była zbyt sypka dodać troszkę zimnej wody lub oleju kokosowego. Dno tortownicy (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem. Zapiec w piekarniku 10-15 min w temp. 190 stopni.
- Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do dużej miski, zmiksować, krótko, tylko do wymieszania się składników. Następnie przełożyć na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej w temp. 150-160 stopni przez ok. 1 h.
- Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Nie odpinać tortownicy.
- Następnego dnia rano przygotować mus. Owoce umyć, obrać, zblendować, tak by nie było kawałków owoców. Koktajl z owoców przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, erytrytol, zagotować. Dodać agar-agar, pogotować jeszcze na małym ogniu przez 1-2min, odstawić. Wystudzić, zaczekać aż lekko stężeje. Na zimny sernik wylać mus, włożyć ponownie do lodówki. Gdy mus stężeje, sernik jest gotowy 🙂
- Przechowywać w lodówce.