d Pizza z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Pizza z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi

  • Liczba porcji4 os.
  • Czas przygotowania50 min
  • Liczba kalorii476 kcal
  • Białko18
  • Węglowodany44
  • Tłuszcze35

Połączenie tych składników jest rewelacyjne. Pizza taka jak we Włoszech.

Składniki

na ciasto (na 2 pizze)

  • 90g mąka gryczana
  • 50g mąka ryżowa
  • 30g tapioka
  • 30g olej kokosowy
  • ok. 1/2 szklanki woda
  • 1 łyżeczka sól himalajska

na nadzienie

  • 150g ser gorgonzola
  • 100g ser mozzarella
  • 2szt. gruszka
  • 30g orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto (mąki, sól i olej) umieścić w misce, następnie stopniowo dodawać wodę i ugniatać do otrzymania elastycznego ciasta.
  2. Ser gorgonzola i mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Gruszkę zalać wrzątkiem i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, posypać serami, ułożyć plasterki gruszek.
  5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 190-200 stopni przez około 10min. Po tym czasie pizze posypać orzechami i piec kolejne 5-10min.
  6. Ciasto jest bardzo chrupiące. Pizzę najlepiej dzielić na kawałki nożyczkami kuchennymi.

Składniki

na ciasto (na 2 pizze)

  • 90g mąka gryczana
  • 50g mąka ryżowa
  • 30g tapioka
  • 30g olej kokosowy
  • ok. 1/2 szklanki woda
  • 1 łyżeczka sól himalajska

na nadzienie

  • 150g ser gorgonzola
  • 100g ser mozzarella
  • 2szt. gruszka
  • 30g orzechy włoskie

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.