Pancakes z dyni (bezglutenowe)
- Liczba porcji5 os.
- Czas przygotowania70
- Liczba kalorii308 kcal
- Białko6
- Węglowodany46
- Tłuszcze11
Puszyste placuszki, najlepsze podawane tradycyjnie - polane syropem z agawy, miodem lub syropem kokosowym. Z dodatkiem odżywki białkowej są fajną opcją jako posiłek potreningowy !
Składniki
na 25 sztuk
- 500g dynia
- 1 szklanka maka ryżowa
- 1/4 szklanki mąka z tapioki lub ziemniaczana
- 1 szklanka mleko kokosowe Real Thai
- 1 szt. jajko
- 2 łyżki erytrytol
- 1/3 łyżeczki soda oczyszczona
- szczypta sól himalajska
- 1/2 łyżeczki cynamon mielony
- szczypta imbir mielony
- 1 łyżka olej kokosowy
- 2 łyżki syrop z agawy
Przygotowanie:
- Przygotować puree z dyni. Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Następnie zawinąć w folię i piec w piekarniku w temp. 190 stopni przez około 45 min, aż dynia zmięknie. Wystudzić i zblendować na puree.
- Składniki mokre (mleko, jajko, puree z dyni) wymieszać w misce. W osobnym naczyniu wymieszać składniki suche (mąki, erytrytol, przyprawy, sodę). Następnie połączyć zawartość obu naczyń dokładnie mieszając.
- Placuszki smażyć na patelni delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.
- Podawać ciepłe z syropem z agawy.
Komentarze (2)Dodaj komentarz
Aga
Placuszki są przepyszne!
Daria Kondrat
Bardzo się cieszymy, że smakowały 🙂