Klasyczna botwinka z batatem
- Liczba porcji4 os.
- Czas przygotowania2 godziny
- Liczba kalorii209 kcal
- Białko7,6
- Węglowodany30,1
- Tłuszcze6,9
Lubię kiedy zupa jest tak treściwa, że stanowić może odbrębny posiłek. Do sezonowej botwinki uwielbiam dodać dobre źródło węglowodanów jakim jest batat i zjeść ze smakiem jako sycącą kolację.
Składniki
Na wywar:
- sztuka Żeberko cielęce
- sztuka Por
- sztuka Seler
- sztuka Cebula
- sztuka Marchew
- sztuka Korzeń pietruszki
Na zupę:
- 3 wiązki Botwinka
- sztuka Batat
- do smaku Sól himalajska
- do smaku Pieprz
- kilka sztuk Ziele angielskie
- 5 ząbków Czosnek
- Gałązka Magi
- Wiązka Koperek
Przygotowanie:
- Mięso zalać w większym garnku wodą. Gotować na wolnym ogniu.
- Warzywa umyć, obrać.
- Cebulkę zrumienić na palniku.
- Z powierzchni wody zdjąć szumowiny. Dodać warzywa i gotować razem przez 20 minut.
- Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i pokroić w talarki.
- Batat upiec w piekarniku, pokroić w kostkę.
- Buraczki, czosnek wraz z przyprawami dodać do wywaru i gotować aż warzywa zmiękną.
- Koperek drobno pokroić i na koniec dodać do gotowej zupy wraz z pokrojonym batatem.