Ciasto owsiane ze śliwkami
- Liczba porcji8 os.
- Czas przygotowania50
- Liczba kalorii287 kcal
- Białko8,5
- Węglowodany46
- Tłuszcze8,6
Jeżeli nie masz nietolerancji na gluten, ciasto można przygotować także z maki żytniej. Nadziane zarówno śliwkami, jak i dobrej jakości jabłkami smakuje pysznie !
Składniki
na ciasto
- 100g mąka owsiana, bezglutenowa
- 70g mąka jaglana
- 60g płatki owsiane, bezglutenowe
- 2 łyżki olej kokosowy, roztopiony
- 2 szt. jajka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki masło orzechowe
- 2 łyżki syrop kokosowy/miód
na nadzienie
- 1kg śliwki węgierki
- 1 łyżeczka olej kokosowy/masło klarowane
- 2 łyżki erytrytol
- 1 łyżeczka cynamon cejloński
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
na kruszonkę
- 60g płatki owsiane, bezglutenowe
- 30g mąka jaglana
- 1 łyżka olej kokosowy, roztopiony
- 1 łyżka syrop kokosowy/miód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrobić. Gotowe przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec przez 10min w temp. 170 stopni.
- Przygotować nadzienie śliwkowe. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i przekroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać erytrytol i cynamon, podgrzewać, aż erytrytol się rozpuści. Do patelni dodać śliwki i smażyć aż zmiękną i puszczą sok. Skropię ziemniaczaną zalać 1 łyżeczką wody i wymieszać, a następnie dodać do gorących śliwek i wszystko razem jeszcze chwilę poddusić.
- Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać i rozkruszyć między palcami.
- Na podpieczony wcześniej spód dodać duszone śliwki, na wierzch wysypać kruszonkę.
- Piec całość w temp. 170 stopni przez około 30min.