Ciasto drożdżowe z serem, które zawsze się udaje!
- Liczba porcji1 wąska blaszka (około 12 kawałków) os.
- Czas przygotowania1h
- Liczba kalorii2014 kcal
- Białko82.29
- Węglowodany251.28
- Tłuszcze75.07
Przychodzimy do Was z przepysznym deserem, który skradł serca całego teamu Be Compleat podczas ubiegłego szkolenia. Doszły do nas też słuchy od Agnieszki, że wielu z was czeka na obiecany przepis. Oto on! ?
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 100ml mleka 2%
- 15g cukru
- 20g drożdży
- 1 jajko
- 30g masła
- szczypta soli
- 230 g mąki pszennej
- około 20g rodzynki
- Masa Serowa:
- 300g twaróg półtłusty
- 1 żółtko
- 50g erytrytol
- 1/2 łyżeczki wanilia bourbon
- 1 płaska łyżka skrobii
Przygotowanie:
Składniki na masę serową zblendować ze sobą.
- Drożdże i cukier rozrobić z letnim mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, jajko, rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto drożdżowe.
- Dodać rodzynki, wymieszać.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do foremki (wierzch można posmarować żółtkiem).
- Na wierzchu rozłożyć masę serową.
- Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu i poczekać do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.
- Następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni .
Kto z was jest fanem ciasta drożdżowego? ??♀️