Ciasto bananowe ze śliwkami i kruszonką orzechową
- Liczba porcji3 os.
- Czas przygotowania45 min
- Liczba kalorii280 kcal
- Białko7g
- Węglowodany45g
- Tłuszcze7g
Składniki
Ciasto
- 2 banany
- 60g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 200g śliwek węgierek
- szczypta cynamonu
Kruszonka:
- 15g płatków owsianych
- 10g masła orzechowego
- 10g suszonej żurawiny
- 5g syropu klonowego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Banany, jajka, cynamon i mąkę miksujemy na gładką masę, przelewamy do małej, podłużnej foremki. Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestkę i układamy na wierzchu. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 180st przez 25-35 min do suchego patyczka. Polecamy podawać z porcją białka np. jogurtem Skyr.