Chleb gryczano-ryżowy
- Liczba porcji30 kromek os.
- Czas przygotowania24h
- Liczba kalorii32 kcal
- Białko2,3
- Węglowodany19
- Tłuszcze0,5
To nowa wersja zapewne znanego Wam wszystkim, chleba gryczanego :) Polecamy szczególnie osobom, którym smak gryki mocno przeszkadza. Można zmienić proporcje i dodać jeszcze więcej ryżu zamiast kaszy.
Składniki
Składniki na 1 bochenek (30 kromek po 50g)
- 400g kasza gryczana
- 400g ryż jaśminowy
- 1-2 łyżeczki sól himalajska
- 1 łyżka czarnuszka
- woda
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać, przełożyć do dużej miski i zalać letnią wodą, do przykrycia ziaren.
- Ryż przełożyć do drugiej miski i zalać wrzącą wodą, do przykrycia ziaren.
- Miski z ryżem i z kaszą pozostawić we wodzie na całą noc (na min. 10h). W razie potrzeby, uzupełnić wodę w miskach.
- Po tym czasie odlać nadmiar wody, której kasza/ryż nie wchłonęły.
- Kaszę, ryż i sól wymieszać i zmiksować blenderem. Masa nie musi być całkiem gładka.
- Do masy dodać czarnuszkę i wymieszać.
- Keksówkę o wymiarach 8x32cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę i wyrównać.
- Keksówkę włożyć do piekarnika nagrzanego na ok. 50 stopni na 30min. Po tym czasie zgasić piekarnik i pozostawić w nim chleb na ok. 2-3h.
- Następnie piekarnik ponownie włączyć i ustawić na temp. ok. 190 stopni. Chleb piec przez 40-60min.