Chleb bananowy
- Liczba porcji12 os.
- Czas przygotowania60 min.
- Liczba kalorii163 kcal
- Białko4,2
- Węglowodany25,7
- Tłuszcze4,2
Bardzo szybkie i smaczny sposób na dostarczenie potreningowych węglowodanów. Sekret tkwi w zastosowaniu bardzo, bardzo dojrzałych bananów oraz koniecznie dodaniu czekośliwki.
Składniki
- 400g Banany (dojrzałe, obrane)
- 100 ml Mleko kokosowe
- 15g Olej kokosowy
- 70g Mąka kokosowa
- 50g Mąka jaglana
- 50g Tapioka
- 50g Mąka gryczana
- 20g Inulina
- 100g Czekośliwka
- 100g Erytrytol
- 50g Miód cynamonowy (opcjonalnie kwiatowy)
- 100g Kakao
- 30g Bio dropsy czekoladowe
- łyżeczka Wanilia bourbon
- 2 łyżeczki Kamień winny
- łyżeczka Sól himalajska
- łyżka Ocet jabłkowy
Przygotowanie:
- Banany zblendować, połączyć dokładnie z pozostałymi mokrymi składnikami mlekiem kokosowym, olejem kokosowym, octem jabłkowym, miodem, czekośliwką.)
- Połowę dropsów czekoladowych odłożyć do ozdoby. Pozostałe wymieszać z masą.
- Suche składniki wymieszać w misce, w Thermomixie (blenderze) dokładnie wymieszać z wilgotnymi.
- Szklaną keksówkę dokładnie posmarować olejem kokosowym.
- Chleb piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut i zostawić w zamkniętym piekarniku na dodatkowe 15 minut po wyłączeniu go.
- Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli będzie zbyt wilgotne dopiecz jeszcze kilka minut.
- Można podawać z domowym jogurtem kokosowym.