Chili muffinki
- Liczba porcji8 os.
- Czas przygotowania70 min
- Liczba kalorii140 kcal
- Białko3
- Węglowodany15,5
- Tłuszcze6,5
Ta wersja muffinów będzie idealną dla osób nietolerujących jaj, nabiału ani glutenu. Len złocisty znakomicie pełni funkcję spoiwa dla pozostałych składników. Przepis szybki, prosty a efekt kakaowo pyszny.
Składniki
- 2 sztuki Banan dojrzały
- 100g Mąka jaglana
- 50g Kakao
- 2 łyżeczki Len złocisty
- 10g Olej kokosowy
- 100g Mleko kokosowe
- 20g Masło z orzecha laskowego
- 50g Cukier kokosowy
- 5g Kamień winny
- pół sztuki Papryczka chili
- pół łyżeczki Sól himalajska
Przygotowanie:
- Len zmielić na proszek z papryczką chili. Dodać mleko kokosowe. Połączyć w blenderze.
- Banany obrać, dodać do blendera i zblendować z olejem kokosowym.
- Suche produkty połączyć w miseczce, wymieszać.
- W blenderze wymieszać wszystkie produkty na gładką masę.
- Foremki natłuścić olejem kokosowym.
- Masę wyłożyć do foremek, dodać po łyżeczce masła z orzechów laskowych.
- Muffiny upiec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawić w foremkach do ostudzenia.
Komentarze (4)Dodaj komentarz
Kasia
Czy masło z orzechów laskowych można zastąpić tahini? 🙂
Agnieszka Kułaga
Można, choć Tahini jest mniej słodkie.
Kasia
Pani Agnieszko mam pytanie, czy podjęłaby się Pani wziąć pod swoje skrzydła osobę cierpiącą na zaburzenia odżywiania?
Agnieszka Kułaga
Proszę o kontakt z moją asystentką w tej sprawie. Pozdrawiam!