Pizza często kojarzy się z ciastem pełnym sera, salami i tłustymi sosami. Uczucie ciężkości na żołądku po takim posiłku rekreacyjnym zostaje z nami przez długi czas. A co jeśli zdradzimy Wam wskazówki i przepis na odchudzoną wersję pizzy, tóra może stanowić zbilansowany posiłek, zjedzony w ramach obiadu czy kolacji , bez uczucia ciężkości na żołądku oraz wyrzutów sumienia?
Podstawą pizzy jest ciasto. W klasycznej neapolitańskiej pizzy, ciasto składa się tylko z mąki, drożdży, soli oraz wody. Warto zwrócić uwagę na jego grubość. Pizza na cienkim spodzie- to mniej kalorii, dzięki czemu już możemy zjeść więcej kawałków w ramach jednego posiłku!
Kluczem do odchudzenia pizzy, oprócz ciasta, jest również odpowiedni dobór dodatków. To właśnie one w głównej mierze odpowiadają za jej kaloryczność! Wybór rodzaju sera oraz kontrola dodanej ilość, może mocno odmienić zawartość tłuszczu w pizzy. Warto zamienić mozzarellę klasyczną ~260kcal/100g na jej wersję light ~160kcal/100g!
Więcej nie znaczy lepiej! Pizza wcale nie musi być wypełniona serem po brzegi, wręcz przeciwnie, w przypadku pizzy IM MNIEJ TYM LEPIEJ (i nie chodzi tu tylko o jej kaloryczność, a SMAK)! Pamiętaj: prawdziwa włoska pizza nie zawiera ich zbyt wiele.
Tak więc, nie tylko dobór produktów, ale też ich ilość sprawia, że pizza staję się kaloryczną bombą.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.