Choć brzmią bardzo podobnie, mają inne znaczenie!
Nasycenie to złożony proces, stopniowo hamujący dalsze przyjmowanie jedzenia podczas posiłku. Rozwija się w trakcie spożywania pokarmu, a jego sygnały mają wiele źródeł, w tym: sensoryczne, poznawcze, trawienne i hormonalne. Ostatecznie powodujące zakończenie spożywania posiłku. [2][4][5]
Z kolei okres sytości rozpoczyna się po zakończeniu jedzenia. Nie jest procesem natychmiastowym i trwa aż do powrotu głodu. Sygnały sytości mogą być neuronowe, ale również hormonalne, takie jak wydzielanie leptyny, insuliny, glukagonu i greliny. Dodatkowo wiele innych peptydów czy hormonów sytości wydzielanych jest również w przewodzie pokarmowym po spożyciu posiłku, w tym cholecystokinina (CCK), GLP-1, GIP i peptyd YY (PYY ). [4][5]
Nasycenie i sytość mogą wpływać na podaż energii i ułatwiać kontrolę masy ciała. Uważane są za potężny mechanizm, pozwalający dostosowywanie spożycia pokarm do potrzeb organizmu. [2][5]
Na odczuwanie sytości wpływa masa, objętość, gęstość, energia i zawartość składników odżywczych posiłku. Co ciekawe:
Jeśli chcesz zwiększyć odczuwanie sytości po spożyciu posiłku, wprowadź do niego produkty, które mają wysoki indeks sytości!
Indeks sytości (IS) to wskaźnik opisujący poziom sytości po zjedzeniu porcji produktu spożywczego o określonej wartości kalorycznej. Został opracowany jako narzędzie ułatwiające kontrolę apetytu. Im wyższa (względem 100%) wartość wskaźnika sytości, tym bardziej porcja produktu zaspokaja głód.
Grupa produktów | Produkt spożywczy IS (%) |
Owoce: | |
winogrona | 162 |
banany | 118 |
grejpfrut | 154 |
jabłka | 197 |
pomarańcze | 202 |
Produkty bogate w węglowodany: | |
chleb pełnoziarnisty | 157 |
chleb żytni | 154 |
biały ryż | 138 |
brązowy ryż | 132 |
gotowane ziemniaki | 323 |
płatki owsiane | 209 |
Produkty białkowe: | |
kabanos | 81 |
jajka gotowane | 150 |
stek wołowy | 176 |
biała ryba | 225 |
gotowana soczewica | 133 |
Żywność przetworzona: | |
baton Mars | 70 |
lody waniliowe | 96 |
żelki | 118 |
słone orzeszki ziemne | 84 |
popcorn | 154 |
pączki | 68 |
croissant | 47 |
[1] | Holt SH, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E. A satiety index of common foods. Eur J Clin Nutr. 1995;49(9):675-690. |
[2] | Bellisle F, Drewnowski A, Anderson GH, Westerterp-Plantenga M, Martin CK. Sweetness, satiation, and satiety. J Nutr. 2012;142(6):1149S-54S. doi:10.3945/jn.111.149583 |
[3] | Njike, Valentine Yanchou et al. “Snack Food, Satiety, and Weight.” Advances in nutrition (Bethesda, Md.) vol. 7,5 866-78. 15 Sep. 2016, doi:10.3945/an.115.009340 |
[4] | Rebello, Candida J et al. “Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety.” Nutrition reviews vol. 74,2 (2016): 131-47. doi:10.1093/nutrit/nuv063 |
[5] | Tremblay A, Bellisle F. Nutrients, satiety, and control of energy intake. Appl Physiol Nutr Metab. 2015;40(10):971-979. doi:10.1139/apnm-2014-0549 |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.