Nadchodzi jesień, a tym samym nowe możliwości kulinarne! Warzyw które powinny zagościć na naszych talerzach w okresie jesiennym jest dużo, a dynia jest najpopularniejszym z nich, i słusznie! Poznajcie jej działanie i wartości odżywcze!
Dynia to rodzaj rośliny, obejmującej aż 20 gatunków, jednak najczęściej uprawianymi są: dynia zwyczajna, dynia olbrzymia oraz dynia piżmowa. Jest warzywem o niskich wymaganiach, dodatkowo można ją przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze ok 10 st C przez aż 6 miesięcy!
Zawiera w sobie wiele cennych składników, które zapewniają jej prozdrowotne właściwości. W 100g odnajdziemy: potas ok 278 mg, wapń ok 66 mg, fosfor 43 mg, magnez 12 mg oraz żelazo 0,8 mg. W mniejszych ilościach znajduję się również selen, miedź, mangan oraz cynk.
Dynia jest bogactwem beta-karotenu! To właśnie jemu zawdzięcza swój intensywny pomarańczowy kolor, a jego ilość uzależniona jest właśnie od intensywności barwy miąższu. Im dynia jest bardziej pomarańczowa tym zawartość karotenów wzrasta.
W dyni znajdują się również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i witaminy z grupy B). Jak również kwas foliowy.
Jest źródłem witaminy C i cynku, które są niezbędne dla dobrze funkcjonującego układu odpornościowego.
Z racji dużej zawartości beta-karotenu, zapewnia silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to przeciwutleniacz, który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
To wszystko dzięki zawartej w niej kurkubitynie, która skutecznie pomaga w walce z pasożytami. Najbogatszym źródłem kurkubityny są pestki dyni.
Dynia jest bogatym źródłem cynku, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego. Cynk odpowiada za prawidłowy poziom testosteronu, jakość plemników, płodność a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
Dynia zawiera witaminy o silnym działaniu antyoksydacyjnym, takie jak witaminy A, C oraz E. Wszystkie te witaminy chronią przed pojawieniem się oznak starzenia w postaci zmniejszenia jędrności i elastyczności skóry oraz zmarszczek. Nasiona dyni mają również znaczenie w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej i skóry.
Dynia jest niskokaloryczna, w 100g zawiera tylko 26kcal, a ponadto jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości i reguluje perystaltykę jelit. Dynia ma także niski indeks glikemiczny, stąd mogą ją używać diabetycy.
Dokładny przepis odnajdziesz tutaj!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.