Jaskra jest zespołem chorób oczu, które prowadzą do postępującego uszkodzenia nerwu wzrokowego z następowym ograniczaniem pola widzenia, a w zaawansowanym stadium do ślepoty.
Dieta jest ważna w profilaktyce jaskry, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. Ważną rolę pełnią w niej witaminy oraz kwasy omega-3 i omega-6, czyli przede wszystkim: warzywa, owoce, ryby i tłuszcze roślinne.
Jest wiele dowodów potwierdzających hipotezę, że w rozwoju jaskry istotną rolę odgrywa stres oksydacyjny, który prowadzi do uszkodzenia komórek i ich śmierci. Występowanie tych procesów jest nasilone przez starzenie się organizmu i związaną z tym redukcję enzymów o właściwościach antyoksydacyjnych (przeciwutleniających). Przypuszczalnie procesy te nasilają się także wskutek niedoboru antyoksydantów w diecie. Potrzebne są dalsze badania, które dadzą jednoznacznie odpowiedź na pytanie, na ile zwiększone spożycie antyoksydantów w diecie jest w stanie ochronić oczy przed rozwojem jaskry.
Wydaje się jednak, że kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą być cennym składnikiem diety w profilaktyce i leczeniu jaskry. Dlatego też już teraz zalecana jest dieta bogata w antyoksydanty i wymienione kwasy tłuszczowe.
Antyoksydanty to przede wszystkim witaminy: C, E i karotenoidy (w tym zeaksantyna, luteina i beta-karoten) oraz polifenole, spośród których najliczniej reprezentowane w żywności są flawonoidy. Substancje te znajdziesz przede wszystkim w warzywach i owocach, dlatego powinnaś/powinieneś spożywać je jak najczęściej.
Warto jeść codziennie różne warzywa i owoce, przy tym więcej warzyw niż owoców. Wszystkie zawierają antyoksydanty, ale różne i w różnych ilościach: jedne zawierają dużo witaminy C, inne beta-karotenu, a jeszcze inne luteiny i zeaksantyny. Im większa będzie różnorodność warzyw i owoców na Twoim talerzu, tym więcej będzie antyoksydantów w Twojej diecie.
Do kwasów omega-3 należą: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas α-linolenowy. Zalecane jest spożywanie dziennie 200 mg kwasów EPA i DHA oraz 2 g kwasu α-linolenowego. Taka dawka uważana jest za istotny czynnik zmniejszający ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, przypuszczalnie zmniejsza także ryzyko rozwoju jaskry i sprzyja jej leczeniu.
Przyjmowaniu takich ilości kwasów omega-3 sprzyja zwiększone spożycie tłustych ryb morskich, które są bogatym źródłem EPA i DHA oraz warzyw, orzechów, soi i oleju rzepakowego, występuje w nich bowiem kwas α-linolenowy.
Aby dieta zawierała zalecaną ilość kwasów omega-3, należałoby 3 razy w tygodniu zamiast dania z mięsa, wybrać danie przygotowane z 200 g tłustej ryby morskiej, czyli np. z łososia, pstrąga tęczowego, śledzia, makreli, sardynki, tuńczyka, węgorza.
Warto zaznaczyć, że sposób przygotowania ryb do spożycia ma wpływ na ich właściwości przeciwmiażdżycowe, a więc prawdopodobnie i na właściwości zmniejszenia ryzyka jaskry. Na przykład smażone ryby są pozbawione tych właściwości. Zaleca się spożywanie ryb gotowanych, pieczonych, duszonych, grillowanych lub przyrządzonych na ruszcie.
Idealny dla kobiety w wieku 66 lat, o masie ciała 77,5 kg i wzroście 159 cm w celu redukcji ok. 10,5 kg.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.