W październiku poruszamy na naszych mediach tematykę kawy. Z tego powodu przygotowaliśmy dla Was artykuł w którym zadaliśmy najbardziej nurtujące nas pytania dotyczące KAWY!
Barista Grzegorz Tota z krakowskiej kawiarni Wesoła Cafe przyszedł nam z pomocą!
Grzegorz: Kawa to produkt spożywczy, więc z czasem traci na swojej jakości. By to zjawisko spowolnić należy kawę przechowywać we właściwych warunkach. Na początek standard, czyli musi być sucho i z dala od promieni słonecznych. By spowolnić ten proces możemy kawę trzymać w słoikach lub puszkach próżniowych – brak dostępu powietrza spowoduje, że kawa dużo dłużej zachowa świeżość.
Gdy kupujemy parę paczek kawy na raz, to paczkę nieotwartej kawy z oryginalnego opakowania możemy trzymać w zamrażarce. To o czym jedynie należy pamiętać to by przed użyciem wyciągnąć taką kawę z zamrażarki dzień wcześniej i pozostawić ją do “ocieplenia”.
Z kolei jeśli mamy naprawdę bardzo drogie kawy, które pijemy okazjonalnie, warto podzielić taką paczuszkę na odważone dozy, zapakować próżniowo w folię i zamrozić. Tak przechowywana kawa nie traci na jakości przez wiele, wiele miesięcy.
Oczywiście powyższe tyczy się kawy w ziarnie, które nie była wcześniej zmielona, gdyż proces ten drastycznie przyspiesza wietrzenie się kawy. Jako ciekawostkę dodam, że istnieje sytuacja, w której warto kawę zmielić wcześniej! Mowa o sytuacji, gdy mamy do czynienia z bardzo świeżą kawą, w której skumulowane jest dużo dwutlenku węgla powstałego w wyniku palenia kawy. Kawa, która została wypalona np. dzień wcześniej będzie dużo cięższa do zaparzenia i nie będzie oferować optymalnego smaku – zmielenie kawy np. 30 minut przed zaparzeniem z pewnością pomoże się jej “otworzyć” w naszej filiżance.
Grzegorz: Młynki to temat rzeka i można by się nad nim rozpłynąć. Ale w skrócie: podstawowe kryterium jakie należy uwzględnić w wyborze młynka to oczywiście jego cena, która z pewnością będzie odzwierciedlać jakość wykonania i materiałów. By miało to jednak jakikolwiek sens należy wybrać młynek żarnowy, a nie z ostrzami, gdyż te drugie tną ziarna w bardzo niekontrolowany sposób, a na kontroli i równości przemiału nam zależy najbardziej. Myślę, że młynki najlepiej byłoby poszukać w sklepach internetowych sprzedających kawę specialty. Opis produktu i jego przeznaczenie z pewnością będzie dokładniej opisane przez ludzi znających się na kawie, a nie przypadkowe osoby z działu kuchennego.
Wybrać młynek ręczny czy automatyczny? Każdy musi odpowiedzieć sobie na to pytanie indywidualnie, i w zależności od ilości parzonych kaw w ciągu dnia oraz funduszy wybrać najlepszą dla siebie opcję.
Jeśli chodzi o kawę to do domu polecam kawę, która Ci smakuje. Po prostu! Jeśli miałbym jednak nakłonić do jakościowych produktów, to sugeruje świeżo palone, kawy specialty dostępne w palarniach lub sklepach internetowych. To kawy jaśniej wypalone, dzięki czemu czuć w nich charakter indywidualnych ziaren (najczęściej są to kawy single origin), a które to kawy świetnie nadadzą się do parzenia w domu kaw alternatywnych. Te z kolei są dużo łatwiejsze i mniej kosztowne do zaparzenia niż espresso. Jeśli chce się napić dobrego espresso w domu to wymaga to niemałego wydatku i sporej ilości czasu wolnego – bo to właściwie kolejna pasja niż szybka kawa.
Grzegorz: Chciałbym odpowiedzieć 3 razy, ze podstawowym błędem jest nie używanie wagi do parzenia kawy. I myślę, że warto to mocno zaznaczyć zwłaszcza, że Wasi klienci i czytelnicy w dużej mierze poza nauce intuicyjnego jedzenia, używają wag do przyrządzania posiłków. Ja nie wyobrażam sobie przygotowywania kawy bez wagi. Nie dokładamy sobie tym sposobem prawie w ogóle dodatkowej pracy, a efekt i powtarzalność bije na głowę parzenie na punka.
Ale oprócz tego, na pewno używanie złej wody – zbyt twardej kranówy.
A trzeci błąd to chyba brak znajomości w użytkowaniu młynka – jak mielić, pod jakie metody parzenia, a tym samym parzenia różnych kaw w ten sam sposób. To nie przejdzie!
Grzegorz: Jeśli aspekt jakościowy mamy z głowy i wiemy, że wybieramy świeżą kawę wysokiej jakości pozostaje wybrać nam ziarna zależnie od sposobu parzenia i preferencji smakowych. To pierwsze jest ważne, gdyż inaczej wypalana będzie kawa do espresso, a inaczej do parzenia alternatywnego (pod espresso nieco ciemniej, a pod filtr jaśniej).
Druga kwestia to, że kawa pochodząca z różnych krajów, regionów czy farm będzie smakować zupełnie inaczej. To samo tyczy się sposobu obróbki kawy, czyli tego w jaki sposób ziarno kawy zostało oddzielone od owocu. Ale o tym w dużym stopniu zagłębiamy się w naszym ebooku Kawa nie alchemia – Twoja droga do lepszej kawy w domu i tam odsyłam ciekawskich tematu.
Grzegorz: Przede wszystkim – pijąc ją w doborowym towarzystwie.
Jeśli interesuje nas czysty, naturalny smak kawy, to pozostaje nam wybierać ziarna z bardziej egzotycznych miejsc, o ile mogę tak powiedzieć. Możemy wybierać też bardziej szlachetne odmiany botaniczne arabiki jak np. gesha, która z pewnością urozmaici i wzbogaci nasze doznania. To samo uzyskamy wybierając kawy o mniej oczywistych metodach obróbki jak anaerobic czy carbonic maceration.
Jeśli z kolei interesują nas dodatki to ja mam swoje dwa ulubione, do których rzadko, bo rzadko – ale wracam. Jednym z nich jest mleko owsiane, które w mojej ocenie jest najlepszym roślinnym napojem pasującym do kawy. A gdy mówimy o moich kawowych guilty pleasure to jest z nią z pewnością kawa kuloodporna, robiona z dodatkiem oleju MCT, masła i białka serwatkowego.
Przy dobrym wyborze smaku białka, kawa taka zblendowana z nim i masłem to istna petarda! Na koniec zostaje nam dodatek do czarnej kawy w postaci czegoś słodkiego na ząb. Uważam, że połączenie przelewu i jakiegoś dobrego domowego ciasta to połączenie, które bije na głowę wszystkie inne.
Grzegorzu, jeszcze raz dziękujemy za udzielenie wyczerpujących odpowiedzi na nasze pytania!
Pamiętajcie, że możecie pobrać naszego darmowego ebooka O KAWIE PRZY KAWIE i tym samym dostać rabat na ebooka KAWA NIE ALCHEMIA od Wesołej Cafe. Promocja obowiązuje tylko do 31.10.2021.
Przypominamy również o naszym wydarzeniu na facebooku Porozmawiajmy o diecie i kawie przy kawie – webinar Be Compleat i Wesoła Cafe.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.