Pomarańczowy krem z figą
- Liczba porcji2 os.
- Czas przygotowania1 godz.
- Liczba kalorii348 kcal
- Białko7,4
- Węglowodany64,2
- Tłuszcze7,6
Bo kto powiedział, że zupie nie można nadać nutki słodyczy i ostrości?
Składniki
- 10g Olej kokosowy
- 2 sztuki Figa
- 500g Marchew
- 200g Pietruszka, korzeń
- 1 sztuka Cebula
- pół szklanki Sok wyciśnięty z pomarańczy
- 1 sztuka Skórka z pomarańczy
- 200g Batat
- 50ml Mleko kokosowe (Real Thai)
- pół łyżeczki Starty, świeży imbir
- pół łyżeczki Chili
- do smaku Sól himalajska
Przygotowanie:
- Pomarańcz dokładnie umyć w płynie do mycia warzyw i owoców. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Cebulę poddusić na patelni na oleju kokosowym. Dodać przyprawy oraz pokrojone figi.
- Warzywa obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię.
- Warzywa dusić do miękkości, podlewając wodą.
- Krem zmiksować z dodatkiem soku pomarańczowego oraz mleka kokosowego.