Chałka orkiszowa
- Liczba porcji12 os.
- Czas przygotowania2 godz.15 min
- Liczba kalorii197 kcal
- Białko7
- Węglowodany36.3
- Tłuszcze5.1
Lekko słodka (mimo, że praktycznie bez cukru), z chrupiącą i słodziutką kruszonką. Nie ma nic lepszego od zapachu drożdżowego pieczywa w całym domu! Jeśli tak, jak my uwielbiacie wypieki drożdżowego to koniecznie musicie spróbować tej chałki! A jeśli dodamy, że jest ona zdrowszą wersją tej, której smak pamiętacie z dzieciństwa, to chyba długo nie będziemy musieli namawiać Was do jej zrobienia!
To teraz pytanie, kto jest tym szczęściarzem i ma drożdże? ;)
Składniki
- 500g mąka orkiszowa jasna
- 25g drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 250ml mleko 0,5%
- 45g masło
- 50g erytrytol
- szczypta sól
- Kruszonka:
- 20g mąka orkiszowa jasna
- 15g masło
- 20g erytrytol
- Dodatkowo:
- 1/2 sztuki białko jaja
Przygotowanie:
- W małej misce przygotuj zaczyn, mieszając drożdże, łyżeczkę cukru lub glukozy z odrobiną letniego mleka.
- Zaczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z erytrytolem i szczyptą soli.
- W kubku wymieszaj letnie mleko z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, dodaj go razem z zaczynem do mieszanki mąki.
- Zagnieść elastyczne ciasto, które po ok. 5-8 minutach wyrabiania będzie ładnie odchodziło od rąk.
- Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie można wyrobić kruszonkę. Mąkę rozetrzeć z erytrytoem i zimnym masłem.
- Po upływie czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz.
- Odstawić ponownie w ciepłe miejsce tym razem na 30 min.
- Następnie posmarować chałkę roztrzepanym białkiem i obsypać kruszonką.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec chałkę ok. 30-35 minut.