Pomimo iż, dieta kobiet w ciąży to w ostatnich latach dość popularny temat, nadal dość często przyszłe mamy spotykają się z rozbieżnymi zaleceniami, co wprawia je w niemałe zakłopotanie.
Co do tego, że dieta kobiety w ciąży ma ogromny wpływ na zdrowie samej kobiety, jaki i rozwijającego się dziecka nie ma żadnych wątpliwości.
Sposób odżywiania kobiet w ciąży powinien być jak najbardziej zbliżony do podstawowych zasad zdrowego żywienia opracowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) z pewnymi wyjątkami, które dziś sobie przybliżymy i omówimy.
O tym jak ważne i znaczące jest dbanie o sposób odżywiania w trakcie ciąży jest zjawisko tzw. PROGRAMOWANIA PŁODOWEGO. Zjawisko to poniekąd stanowi hipotezę płodowego pochodzenia chorób w wieku dorosłym.
Programowaniem płodowym nazywamy długoterminowe zmiany adaptacyjne zachodzące w rozwijającym się płodzie, w odpowiedzi na niekorzystne warunki środowiska wewnątrzmacicznego.
Stan ten ma, miejsce wtedy gdy środowisko dla rozwijającego się płodu zostaje zakłócone przez czynniki zewnętrzne- szczególnie w krytycznych okresach rozwoju narządów priorytetowych dla organizmu. Wśród czynników mających wpływ na programowanie płodowe obok stanu zdrowia ciężarnej- zarówno stanu fizycznego, jak i psychicznego, aktywności fizycznej i środowiska w jakim żyje, jest również sposób odżywiania.
Mówiąc o odżywianiu w szczególności chodzi o dostępność składników odżywczych. Na programowanie płodowe mają wpływ przede wszystkim zasoby: kwasu foliowego, witaminy B6 i B12 oraz choliny. Związki te oddziałują na funkcjonowanie genów, których nieprawidłowe działanie może w wieku dorosłym predysponować do rozwoju pewnych chorób w tym otyłości, cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Zatem przyjrzyjmy się i omówmy sobie najważniejsze kwestie dotyczące żywienia w tym szczególnym okresie, jakim jest ciąża.
Apetyt w ciąży jest kwestią indywidualną i zmienną w czasie jej trwania. Zapotrzebowanie energetyczne ustala się indywidualnie. Zależy ono m.in. od masy ciała kobiety przed ciążą, wieku i aktywności fizycznej. W zależności od stopnia zaawansowania ciąży wzrasta zapotrzebowanie energię:
Prawidłowa masa ciała w okresie przed zajściem w ciążę oraz właściwe przybieranie na wadze w trakcie ciąży wpływa na zdrowie przyszłej mamy i rozwój płodu. Zarówno nawaga jak i niedowaga ciężarnej ma istotne znaczenie dla zdrowia dziecka w przyszłości.
Niedowaga przed zajściem w ciążę oraz zbyt małe przybieranie w trakcie jej trwania istotnie zwiększają ryzyko wystąpienia niskiej masy urodzeniowej u noworodka oraz przedwczesnego porodu. Niedożywienie w ciąży powoduje bowiem spowolnienie procesów metabolicznych oraz wzrostu płodu. Zbyt mała ilość składników odżywczych w zależności od trymestru ciąży, może skutkować w przyszłości upośledzeniem funkcji nerek, wystąpieniem obturacyjnej choroby płuc, chorób zakrzepowych czy zaburzeń gospodarki lipidowej.
Natomiast nadwaga czy otyłość przed zajściem w ciążę oraz nadmierny przyrost w trakcie ciąży istotnie zwiększają ryzyko wystąpienia chorób z nią związanych. Przyszła mama bardziej narażona jest także na powikłania ciążowe tj.: cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto nadmierna masa ciała ciężarnej zwiększa ryzyko wystąpienia poronienia w pierwszym trymestrze, stanu przedrzucawkowego, śmierci płodu, porodu przedwczesnego oraz makrosomii (zbyt dużej masy ciała noworodka). Nadwaga i otyłość w ciąży jest także przyczyną bólów kręgosłupa, obrzęków nóg oraz powstania żylaków i hemoroidów u ciężarnej.
Przyrost masy ciała w trakcie ciąży jest przede wszystkim uzależniony od wartości BMI przed ciążą:
Na przyrost masy ciała pod koniec ciąży składa się: masa ciała dziecka, macica, piersi, płyn owodniowy, łożysko, krew i dodatkowe płyny oraz dodatkowa tkanka tłuszczowa.
Jednakże nie należy do tego tematu podchodzić zero-jedynkowo. Oprócz wspomnianych już powyższych zmiennych, jak wyjściowa masa ciała czy poziom aktywności fizycznej kluczowe jest obserwowanie zmian masy ciała w poszczególnych tygodniach ciąży. Jeśli przyrost masy ciała oscyluje w granicach przyjętej normy, kobieta może stosować mniej więcej takie same porcje jak dobierała intuicyjnie, jeśli przyrost jest zbyt mały, dążymy do zwiększenia kaloryczności przyjmowanych posiłków, a w przypadku zbyt szybkiego przybierania kilogramów sugeruje się kontrolę ilości spożywanych kalorii oraz ograniczenie ilości cukrów i tłuszczów dodanych.
Bez względu na wszystko, niewskazane jest wprowadzanie diet redukcyjnych u kobiet w ciąży.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzą istotne zmiany w zakresie zapotrzebowania energetycznego oraz na poszczególne składniki odżywcze. Ważnym elementem diety kobiet w tym okresie jest tzw. struktura spożycia, czyli odpowiednio dobrane proporcje podstawowych składników odżywczych w spożywanych produktach.
Na zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze w okresie ciąży wpływa wiele czynników.
Należą do nich w szczególności:
W czasie trwania ciąży możesz jeść prawie wszystko. W miarę możliwości dieta powinna być pełnowartościowa, bez eliminacji dużych grup produktów bez konkretnej przyczyny. Absolutnie nie zaleca się stosowanie diet eliminacyjnych jako prewencji ewentualnych alergii. Takie działanie nie jest uzasadnione naukowo.
Są jednak takie produkty, które mogą być potencjalnie niebezpieczne dla matki i płodu. Nie ma ich wiele, dlatego tym bardziej warto się z nimi zapoznać i wykluczyć na czas ciąży z jadłospisu:
W menu przyszłej mamy eliminacji, a przynajmniej ograniczeniu powinny ulec także produkty powszechnie uważane za niezdrowe. Przetworzona żywność – zupy i dania instant, kostki rosołowe, słone i słodkie przekąski, słodkie gazowane napoje, dania typu fast food – nafaszerowane są barwnikami, sztucznymi aromatami, konserwantami, a także cukrem i tłuszczami nasyconymi.
Mając na uwadze to, że ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu kobiety, podczas którego zmienia się zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze oraz fakt, że spożywany pokarm ma ogromny wpływ na zdrowie matki oraz rozwijającego się płodu, warto zadbać o jakość swojej diety w tym szczególnym okresie. Ponadto, zmieniając swoje nawyki żywieniowe pośrednio zaczynasz kształtować je u swojego przyszłego dziecka. Mogłoby się wydawać, że realny wpływ na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych swoich dzieci, rodzice mają dopiero w momencie rozszerzania diety. Tymczasem okazuje się, że pewne preferencje żywieniowe kształtowane są już w okresie życia płodowego na podstawie pokarmów najchętniej spożywanych w tym okresie przez ciężarną, bowiem wody płodowe przyjmują smak spożywanych przez przyszłą mamę produktów, co jak się okazuje korzystnie wpływa na preferencje smakowe maluszka i większą otwartość na poznawanie nowych smaków na etapie wprowadzania stałych pokarmów.
Patrząc na wszystkie powyższe korzyści, nie da się podważyć tego jak ważna i jak duże korzyści niesie ze sobą prawidłowa dieta kobiety na etapie ciąży.
https://journals.viamedica.pl/ginekologia_perinatologia_prakt/article/download/59011/45276 |
Magdalena Makowska-Donajska, Lidia Hirnle; Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży; Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017 tom 2, nr 4, strony 166–172 |
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-b5aac0b4-2398-4c42-9877-9295acd37cf2/c/341_fulltext518.pdf |
Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące zastosowania suplementacji kwasem dokozaheksaenowym w profilaktyce porodu przedwczesnego; Ginekol Pol. 2014, 85, 318-320 |
http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf |
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28689805/ |
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/fish-and-shellfish-nutrition/?fbclid=IwAR1t3g6vy3S-gUlXMl2xfbhZs9nsoG5GzOg3osVWHTDjD_r_E4vwrUmRiiU |
Krzysztof Drews, Aktywne wspomaganie szlaku folianów – epigenetyczny wpływ cholinyi witaminy B12 na rozwój ciąży; Ginekol Pol. 2015, 86, 940-946 |
http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf |
https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/45889/32680 |
https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/recommendations.html |
https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/recommendations.html |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.