Kiedy kilka tygodni temu sytuacja w naszym kraju związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa zaczęła wyglądać poważnie do tego stopnia, że nadano jej miano pandemii, ze sklepowych półek szybko zaczęły znikać produkty spożywcze. Zapewne wiele osób w ten sposób chciało zabezpieczyć się na okres potencjalnej kwarantanny bądź zminimalizować konieczność częstego wychodzenia z domu do sklepu.
Warto jednak mieć świadomość, że zakupy “na zapas” mogą przyczyniać się do marnowania dużych ilości jedzenia, które zostało kupione pod wpływem chwili, a które niekoniecznie zostanie wykorzystane przed upływem terminu ważności.
Dlatego w dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, jak zapobiec takiemu scenariuszowi i rozsądnie gospodarować zapasami:
Kupowanie w nadmiarze może mieć także inne negatywne konsekwencje jak np. może skutkować wzrostem cen czy tendencją do przejadania się, a co za tym idzie, zwiększać ryzyko otyłości. Kto z nas nigdy nie skusił się na dodatkową przekąskę, tylko dlatego, że leżała w zasięgu wzroku?
Zastanów się zatem, co chcesz kupić przy okazji najbliższych zakupów – zrób listę uwzględniając preferencje swoje i pozostałych domowników. Przejrzyj zawartość kuchennych szafek i uzupełnij zapasy o te produkty, które są już na wyczerpaniu.
W pierwszej kolejności postaraj się wykorzystać produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia oraz produkty świeże jak np. warzywa czy owoce. Postaraj się w swoich posiłkach znaleźć miejsce na produkty, które są już dojrzałe – owoce, jak np. banany, możesz wykorzystać do przyrządzenia koktajli czy wypieków natomiast warzyw użyć do zapiekanek czy ugotowania zupy.
Czy zastanawiałaś/eś się kiedyś czy poszczególne półki w lodówce mają swoje przeznaczenie? Otóż tak – spójrz na poniższą grafikę:
Produkty spożywcze staraj się także przechowywać zgodnie z zasadą FIFO (z ang. “First In, First Out”, co dosłownie znaczy “pierwsze weszło, pierwsze wyszło”), która mówi o tym, że żeby produkty kupione jakiś czas temu umieścić z przodu lodówki czy szafki kuchennej, a te kupione niedawno ustawić z tyłu.
Jeśli gotujesz tylko dla siebie, czasem może być Ci trudno przełożyć dany przepis na własne potrzeby tak, by nic się nie zmarnowało, co może także prowadzić do zjadania zbyt dużej ilości kalorii. Bądź czujny/a zwłaszcza, jeżeli Twoja aktywność fizyczna jest obecnie niższa.
Poniższa grafika pokazuje, jak w prosty sposób, bez odważania możesz zaplanować wielkość swojego posiłku.
REGUŁA DŁONI – KOBIETY
REGUŁA DŁONI – MĘŻCZYŹNI
Jeśli już kupisz lub przygotujesz coś w za dużej ilości, a są to produkty, które krótko pozostają świeże – zawsze możesz je zamrozić. Np. nieobrobione termicznie mięso możesz trzymać w zamrażarce od 4 do nawet 12! miesięcy, natomiast wcześniej przygotowane 2-3 miesiące.
Możesz zdarzyć się tak, że mimo naszych rad skończysz w kuchni ze zbyt dużą ilością produktów, dlatego kreatywność w kuchni to podstawa. Łącz produkty o dłuższym terminie przydatności jak np. makaron, ryż czy produkty konserwowe z tymi, które lepiej wykorzystywać na bieżąco tj. owoce i warzywa. Dania doprawiaj na różne sposoby, by urozmaicić żywienie i pozbyć się wrażenie, że Twoje dania się powtarzają.
Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie masz teraz głowy do myślenia o tym, jak zorganizować zakupy, zwróć się do nas!
Wspólnie możemy tak ułożyć Twój harmonogram posiłków, by marnowało się jak najmniej produktów, a Ty nie będziesz musiał/a wychodzić do sklepu częściej niż to naprawdę konieczne.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.