Biały, chrzanowy krem ze szparagów
- Liczba porcji4 os.
- Czas przygotowania20 min
- Liczba kalorii134 kcal
- Białko3,9
- Węglowodany7,4
- Tłuszcze10,1
Gotujmy, pieczmy, blendujmy szparagi..tak szybko odchodzą!
Składniki
- 600g Białe szparagi
- 1 Cebula
- 160g Mleko kokosowe
- 3 Łyżeczki chrzanu
- Czarnuszka, sól himalajska, pieprz
- 20g Płatki drożdżowe
- 10g Olej kokosowy
Warzywa na wywar
- Seler
- Cebula
- Pietruszka
- Por (białe części)
Przygotowanie:
- Z warzyw gotujemy wywar. Ugotowane warzywa odcedzamy, odstawiamy na bok (zblendujemy je później z kremem.)
- Szparagi obieramy , odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.
- Na oleju kokosowym podduszamy cebulkę. Podlewamy delikatnie wodą i dodajemy szparagi.
- Całość dusimy pod przykryciem przez około 8-10 minut. W razie konieczności podlewamy wodą.
- Ugotowane warzywa blendujemy w Thermomixie (blenderze) wraz ze szparagami oraz cebulką. Do kremu dodajemy mleko kokosowe, chrzan oraz płatki drożdżowe.
- Ponownie blendujemy. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy z wierzchu czarnuszką.