Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znaczna część żelaza związana jest we krwi pod postacią hemoglobiny – białka znajdującego się w erytrocytach, odpowiadającego za transport tlenu po organizmie.
Żelazo znajduję się również w komórkach mięśniowych pod postacią mioglobiny, gdzie odpowiada za transport oraz czasowe przechowywanie tlenu. Poza tym wpływa również na układ immunologiczny, dodatkowo jest niezbędny do budowy układu nerwowego, bierze udział w syntezie wielu cholesterolu, neuroprzekaźników oraz innych cząsteczek istotnych dla zachowania podstawowych funkcji.
U osób zdrowych istnieje równowaga między żelazem przyswajanym a traconym z krwawieniem miesiączkowym, włosami, naskórkiem, moczem, żółcią. Mężczyzna traci dziennie ~1 mg żelaza, miesiączkująca kobieta ~1,5 mg, a kobieta w ciąży ~2 mg. Dlatego też, zapotrzebowanie na żelazo jest różne, w zależności od płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, bowiem dla:
Co ciekawe, średnio dzienna dieta dostarcza 10-15 mg żelaza, z których tylko 5-10% ( 1 mg) się wchłania do organizmu.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza to sytuacja, w której wskutek zbyt małej ilości żelaza w ustroju doszło do powstawania erytrocytów mniejszych niż prawidłowe, zawierających mniej hemoglobiny. Co wiąże się ze zmniejszoną zdolności krwi to transportu tlenu, skutkując mniejszym dotlenieniem organizmu.
Objawy związane z niedokrwistością z niedoboru żelaza:
W przypadku długotrwałego niedoboru żelaza dodatkowo:
Leczenie anemii powinno skupiać się na odnalezieniu jej przyczyny, zaadresowaniu jej oraz uzupełnieniu niedoborów żelaza.
Poza samym badaniem morfologii oraz żelaza w surowicy, jeśli podejrzewamy anemię, warto rozważyć wykonanie również:
Hemowe – znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, charakteryzuje się dobrą wchłanialnością (około 20%) i biodostępnością. W dużych ilościach możemy go odnaleźć w chudym mięsie czerwonym, wątróbce, mięsie drobiowym czy żółtkach jaj
Niehemowe – charakteryzuje się gorszą wchłanialnością (około 5%) i biodostępnością. Znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, w tym roślinach strączkowych, kaszach, orzechach, kakao, zielonych warzywach, burakach, suszonych owocach czy soku z pokrzywy i brzozy.
Wątroba wieprzowa | 18,70 mg |
Kakao 16%, proszek | 10,70 mg |
Wątroba cielęca | 7,90 mg |
Orzechy pistacjowe | 6,70 mg |
Natka pietruszki | 5,30 mg |
Orzechy laskowe | 3,40 mg |
Migdały | 3,00 mg |
Sardynka w pomidorach | 2,90 mg |
Kasza gryczana | 2,80 mg |
Szpinak | 2,80 mg |
Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, niehemowego nawet 3-krotnie. Produkty bogate witaminę C to m.in: natka pietruszki, papryka, owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kiwi, szpinak, brokuł, brukselka. Przykładowo dania bogate w żelazo możesz posypywać obficie natką pietruszki, lub przed posiłkiem wypijać wodę z sokiem z cytryny.
Chodzi o tzw. “czynnik mięsny”, który zwiększa wchłanianie żelaza pochodzenia roślinnego. Tutaj świetnie się sprawdzi zjedzenie kaszy gryczanej w towarzystwie np. mięsa wołowego.
Zawarte w kawie i herbacie taniny blokują wchłanianie żelaza. Dlatego też, takie napoje najbezpieczniej jest wypijać na około 1-2 godz. przed lub po posiłku.
Wapń zawarty w produktach mlecznych podobnie jak magnez utrudnia wchłanianie żelaza.
Błonnik pokarmowy to niezwykle ważny składniki w diecie, jednakże jego nadmiar może ograniczać wchłanianie żelaza. Zachowaj umiar.
Suplementacja żelazem powinna być stosowana pod opieką lekarza prowadzącego, po zbadaniu aktualnego poziomu żelaza w surowicy. Dla osób, które mają już wystarczającą ilość żelaza, przyjmowanie suplementu żelaza nie przynosi udowodnionych korzyści; przeciwnie, może skutkować przedawkowaniem żelaza, powodując nudności, zaparcia, bóle głowy oraz inne objawy.
Jeśli zależy nam na wsparciu wchłaniania żelaza z pożywienia, można rozważyć suplementację:
Bibliografia:
Interna Szczeklika, 2015 |
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. H.Ciborowska, A. Rudnicka, 2019 |
Chaparro CM, Suchdev PS. Anemia epidemiology, pathophysiology, and etiology in low- and middle-income countries. Ann N Y Acad Sci. 2019;1450(1):15-31. doi:10.1111/nyas.14092 |
Rosa L, Cutone A, Lepanto MS, Paesano R, Valenti P. Lactoferrin: A Natural Glycoprotein Involved in Iron and Inflammatory Homeostasis. Int J Mol Sci. 2017;18(9):1985. Published 2017 Sep 15. doi:10.3390/ijms18091985 |
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.