Poke bowl z tuńczykiem, kaszą jęczmienną, kolendrą i oliwkami
- Liczba porcji2 os.
- Czas przygotowania25 minut (czas marynowania - 120min)
- Liczba kalorii569 kcal
- Białko40
- Węglowodany81
- Tłuszcze11
Poke Bowl to tradycyjne danie hawajskie. Oryginalnie zawiera ryż jako bazę, surową rybę oraz warzywne i owocowe dodatki. Warto wspomnieć, że oryginalny przepis uwielbia być modyfikowany na całym świecie!
Dlatego zdecydowaliśmy się poeksperymentować! ?
Bazą naszego Bowla jest kasza jęczmienna, podawana wraz z marynowanym tuńczykiem, kolendrą i oliwkami!
Składniki
- 200g świeżego tuńczyka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 150g kaszy jęczmiennej
- 2 ząbki czosnku
- 3 sztuki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- garść szpinaku
- 20g oliwek
- 1 duży pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- 140g ciecierzycy z puszki
Przygotowanie:
- Filet z tuńczyka pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym i olejem sezamowym. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Kaszę jęczmienną ugotować. Na patelnię dodać oliwę z oliwek, czosnek, posiekane suszone pomidory. Wrzucić kaszę jęczmienną, szpinak i przekrojone na pół oliwki. Całość podsmażyć i doprawić solą i pieprzem.
- Miseczkę wyłożyć sałatą, na jednej części ułożyć kaszę z warzywami, na drugiej zamarynowanego tuńczyka. Obok dodać posiekaną, czerwoną cebulkę, ciecierzycę oraz pokrojone pomidory.
- Podawać z posiekaną kolendrą na wierzchu.