Ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką
- Liczba porcji10 os.
- Czas przygotowania1 godz. 15 min
- Liczba kalorii171 kcal
- Białko9
- Węglowodany16
- Tłuszcze7,5
Rabarbar to symbol nadchodzącego lata! Do tego idealnie komponuje się z chrupiącą, orzechową kruszonką!
Połączone, razem tworzą letnie, orkiszowe ciasto, które nie tylko zachwyci smakiem, ale również zawartością kalorii. Poprzez wykorzystanie erytrytolu oraz wysokobiałkowego serka, jeden kawałek ma tylko 171 kcal!
Składniki
- 200g mąka orkiszowa
- 200g jogurt Skyr
- 3 sztuki jajka
- 80g erytrytol
- 40g masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- szczypta sól
- 5 sztuk rabarbaru
- Kruszonka:
- 25g masło orzechowe
- 40g mąka orkiszowa
- 30g ertytrytol
- 15g płatki migdałów
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
- Masło rozpuścić i ostudzić. Rabarbar pokroić w plasterki.
-
Jajka z solą i erytrytolem ubić do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać masło, następnie jogurt, miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz połowę rabarbaru, wymieszać tylko do połączenia składników.
- Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę erytrytolem i masłem orzechowym.
- Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub większej blaszki- wtedy ciasto będzie trochę niższe). Na wierzch wysypać resztę rabarbaru i posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, ciasto wyrośnie, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta. Na 10 min przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałów, tak by się lekko podpiekły i zrumieniły.
- Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem można oprószyć pudrem z erytrytolu. Smacznego!