Fit pizza
- Liczba porcji1 os.
- Czas przygotowania1 godz. 30 min
- Liczba kalorii815 kcal
- Białko52,1
- Węglowodany102,4
- Tłuszcze27,1
Dzisiaj przepis na pizzę w wersji fit!
Dla wszystkich, którzy nie potrafią albo nie chcą rezygnować z pizzy, a przy tym pragną utrzymać wypracowane dotychczas zdrowe nawyki i ich efekty. Chrupiący i cienki spód to podstawa do wykonania wspaniałej pizzy. Więc jeśli jeszcze nie robiliście domowej pizzy, albo piekliście tylko te na grubym spodzie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki
- Ciasto:
- 125g mąka pszenna 00
- 4g drożdże suszone
- 2g sól
- 85ml letnia woda
- Dodatki:
- 125g mozzarella light
- 40g prosciutto
- 40g parmezan
- 10g rukola
- 100g pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Wlać 80 ml letniej wody do dużej miski z solą. Stopniowo wymieszać niewielką garść mąki, aby przełamać wodę i zacząć zamieniać ją w ciasto.
- Wmieszać drożdże i pozostawić na 15 minut. Stopniowo wmieszać 90% pozostałej mąki, aż uzyskacie miękkie ciasto. Wrzucić pozostałą mąkę na stolnicę i zagniatać ciasto przez 20 minut lub do uzyskania gładkości i elastyczności (lub 10 minut w wolno stojącym mikserze z hakiem do ciasta).
- Umieścić w misce, przykryć czystym wilgotnym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i wyłożyć na stolnice. Powtórnie wyróbić przez kilka minut, żeby z ciasta usunąć nadmiar powietrza.
- Ciasto podzielić na tyle porcji ile ma być spodów. Jeśli nie chcemy używać ciasta bezpośrednio po wyrośnięciu, należy ją owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce lub zamrażalniku.
- Przygotować piekarnik. Nastawić na najwyższą temperaturę (około 240 stopni) i wsunać do niego dużą płaską blachę, kamień do pizzy, albo granitową płytę. (Uwaga kiedy wyjmiemy je z piekarnika są bardzo, bardzo gorące.)
- Blaty najlepiej rozwałkować kilka minut przed pieczeniem, rozwałkowanych blatów nie należy przetrzymywać dłużej niż 30 minut.
- Blaty pizzy powinny mieć kształt zbliżony do koła o średnicy ok. 30cm i grubości 5 mm.
- Położyć blat na rozgrzanej blasze/kamieniu – ciasto natychmiast zacznie się piec.
- Rozsypać na blacie nasze dodatki np. mozzarellę. Na górę inne składniki wg upodobań.
- Wsunąć pizzę na blasze/ kamieniu do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut lub do czasu, aż brzegi blatu się zarumienią, a ser lekko roztopi.
- Po upieczeniu wyciągnąć pizzę przełożyć na talerz, dodać składniki, które nie musiały się piec.