“Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością.” – znacie te słowa? Wypowiedział je Hipokrates około IV-V wieku p.n.e.! Już w tym czasie doszukiwano się związku pomiędzy sposobem żywienia a leczeniem chorób. My poruszymy dzisiaj temat żywienia w zespole jelita drażliwego.
Rola diety w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (IBS) w ostatnich latach zyskała na znaczeniu. Niedawno przeprowadzonych zostało kilka badań klinicznych, które popierają zastosowanie diety o niskiej zawartości fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli (FODMAPs) w leczeniu IBS. Dieta low-FODMAP mimo, iż jest restrykcyjna i trudna do stosowania, cieszy się coraz większą popularnością [1, 2].
Ale zacznijmy od początku…
Zespół jelita drażliwego jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego, dotyka około 5-20% populacji generalnej i ma znaczący wpływ na jakość życia. Jest to zaburzenie czynnościowe charakteryzujące się przewlekłym bólem brzucha, wzdęciami i zaburzeniem funkcji jelit w postaci zaparć i/lub biegunek. Występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn [1-7].
IBS można podzielić na 3 postacie:
Patofizjologia IBS nie jest do końca jasna. Bierze się pod uwagę mechanizmy takie, jak: rozstrzeń jelit, zmieniona motoryka jelit, nadwrażliwość trzewna, zaburzenia w obrębie osi mózg-jelito, przewlekłe zapalenie żołądka i jelit oraz zaburzenia przepuszczalności błony śluzowej, a także uwarunkowania genetyczne i czynniki psychospołeczne [1-6].
W leczeniu IBS stosuje się leki rozkurczowe, przeczyszczające, antydepresyjne, antybiotyki i terapię behawioralną. Dieta to jedna z najważniejszych możliwości terapeutycznych i jest najskuteczniejsza, gdy stanowi część multidyscyplinarnego podejścia. Prawie 2/3 pacjentów z IBS wiąże swoje objawy żołądkowo-jelitowe z jedzeniem [1-5, 7].
Wywoływanie objawów IBS przypisuje się FODMAPs. Termin ten został stworzony przez naukowców z Monash University w Australii w celu opisania zbioru słabo wchłanialnych, krótkołańcuchowych, fermentujących węglowodanów, które są naturalnymi składnikami wielu produktów spożywczych:
Spożycie FODMAPs (zwłaszcza fruktozy) w diecie “zachodniej” w przeciągu ostatnich dekad wzrosło w związku ze zwiększonym spożyciem owoców i soków owocowych, a także z szerokim zastosowaniem syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS) w przetworzonych produktach spożywczych i napojach [1].
Nie wszystkie FODMAPs nasilają objawy pokarmowe u pacjentów z IBS. Obecność i stopień nasilenia tych objawów zależy od stopnia zaburzeń wchłaniania, które występują u danej osoby. Istnieją różne powody słabego wchłaniania FODMAPs. Jest ono związane albo ze zmniejszoną ilością lub brakiem enzymów trawiennych (m.in. hydrolaz), albo z powolnym transportem przez błonę śluzową jelita. Nadmiar FODMAPs w dystalnym odcinku jelita cienkiego i w proksymalnym odcinku jelita grubego wywiera ciśnienie osmotyczne, wciągając więcej wody do światła. FODMAPs również szybko ulegają fermentacji przy udziale bakterii w jelicie grubym, co powoduje wytworzenie gazów, rozdęcie jelita grubego i zmianę motoryki, a to wywołuje objawy IBS. Kolejną konsekwencją zwiększonej fermentacji FODMAP może być wzrost przepuszczalności jelit i reakcja zapalna [1-7].
Istnieją dowody naukowe na to, że dieta low-FODMAP łagodzi objawy IBS, zwłaszcza bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. W jednym z badań po 4 tygodniach stosowania diety low-FODMAP stwierdzoną istotną poprawę objawów IBS i częstotliwości stolców. W innym badaniu taką poprawę odnotowano po 6 tygodniach od wprowadzenia tej diety. Z kolei jeszcze inni badacze u ponad 70% pacjentów zaobserwowali znaczącą redukcję objawów takich, jak wzdęcia, bóle brzucha i gazy przy stosowaniu diety low-FODMAP przez 3 tygodnie w porównaniu do standardowej diety [1-5].
Niedawno przeprowadzono badania, które wykazały, że dieta low-FODMAP zmniejsza częstotliwość dolegliwości brzusznych również u dzieci w wieku od 7 do 17 lat [3].
7. El-Salhy M, Gundersen D. Diet in irritable bowel syndrome. Nutrition Journal. 2015; 14(36): 1-11.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.