W ostatnich latach bardzo popularna stała się dieta “intermittent fasting” (IF). Jest to ogólne pojęcie odnoszące się do różnych możliwości stosowania okresów postów lub restrykcji dietetycznych. Podczas nich dochodzi do znacznego ograniczenia energetyczności diety z naprzemiennymi okresami jedzenia bez ograniczeń. Wobec tego, główne założenie diety IF, jakim jest przerywana restrykcja kaloryczna, znacznie odbiega od tradycyjnej diety ubogoenergetycznej. W której zakłada się ciągłe ograniczenie kalorii. W tym momencie rodzi się pytanie – która z tych opcji będzie dla mnie lepszym wyborem przy redukcji masy ciała?
W lipcu bieżącego roku opublikowano wyniki randomizowanego badania kontrolowanego. Miało ono na celu porównanie przerywanej i ciągłej restrykcji kalorycznej. Biorąc pod uwagę ich wpływ na insulinowrażliwość oraz powiązane z nią mechanizmy kardiometaboliczne. Badanie to zostało przeprowadzone na 43 osobach z otyłością brzuszną, które podzielono na 2 grupy:
Interwencja w obu przypadkach trwała 4 tygodnie. Po tym czasie oceniono wybrane markery insulinowrażliwości i ryzyka kardiometabolicznego.
Źródło: Pinto AM, Bordoli C, Buckner LP, Kim C, Kaplan PC, Del Arenal IM, Jeffcock EJ, Hall WL. Intermittent energy restriction is comparable to continuous energy restriction for cardiometabolic health in adults with central obesity: A randomized controlled trial; the Met-IER study. Clin Nutr. 2019 Jul 30. pii: S0261-5614(19)30296-1.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.