Krajanka orzechowo-czekoladowa
- Liczba porcji8 os.
- Czas przygotowania50
- Liczba kalorii388 kcal
- Białko8
- Węglowodany42
- Tłuszcze22
Słodka krajanka, którą można zabrać na wynos, jako przekąskę lub posiłek. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu :)
Składniki
- 1 szklanka mąka owsiana
- 1 szklanka płatki owsiane
- 80g masło klarowane
- 1 łyżka miód
- 2 łyżki erytrytol
- 60g czekolada gorzka
- 60g orzechy włoskie
- 100g daktyle suszone
- 70g mleko kokosowe Real Thai
- 0,5 łyżeczki soda oczyszczona
Przygotowanie:
- Przygotować krem daktylowy. Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie przez 15-20min. Odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Gdy masa będzie zbyt gęsta dolać trochę więcej mleka.
- Płatki owsiane wymieszać z mąką, sodą oczyszczoną i erytrytolem.
- Masło klarowane roztopić z miodem i wlać do naczynia z płatkami i mąką. Wymieszać rękami, tak by powstała kruszonka.
- Orzechy i czekoladę posiekać.
- Formę kwadratową o wymiarach 20x20cm lub tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić połową kruszonki. Podpiec przez 10 min w temp. 180 stopni.
- Następnie na podpieczony spód wysypać orzechy, czekoladę i wyłożyć krem daktylowy. Całość posypać pozostają kruszonką.
- Piec 20 min w temp. 180 stopni.