d Sałatka z batatami i pomidorkami koktajlowymi - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Sałatka z batatami i pomidorkami koktajlowymi

  • Liczba porcji2 os.
  • Czas przygotowania60
  • Liczba kalorii430 kcal
  • Białko5
  • Węglowodany69
  • Tłuszcze16

Szybka i prosta, niewymagająca wielu składników. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/na wycieczkę.

Składniki

  • 600g batat
  • 12 szt. pomidorki koktajlowe
  • 2 garście rukola
  • 4 łyżki sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwa z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka musztarda Dijon
  • 2 łyżeczki miód
  • szczypta tymianek
  • szczypta sól himalajska
  • szczypta pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Bataty obrać, pokroić w większą kostkę, skropić 1 łyżką oliwy, posilić i popieprzyć.
  2. Bataty przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec w piekarniku ok. 20-40min, temp. 200 stopni.
  3. Pomidorki umyć, przekroić na pół.
  4. Pozostałą oliwę (2 łyżki) wymieszać z musztardą i miodem. Tak przygotowany sos wlać na rozgrzaną patelnię, następnie wrzucić pomidorki i podsmażać ok. 3-4min, od czasu do czasu mieszając.
  5. Pomidorki ściągnąć z patelni.
  6. Do powstałego sosu, który został na patelni dodać sok z cytryny, tymianek i wymieszać.
  7. Na talerz przełożyć rukolę, na niej ułożyć bataty, pomidorki i całość polać sosem z patelni.

 

Składniki

  • 600g batat
  • 12 szt. pomidorki koktajlowe
  • 2 garście rukola
  • 4 łyżki sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwa z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka musztarda Dijon
  • 2 łyżeczki miód
  • szczypta tymianek
  • szczypta sól himalajska
  • szczypta pieprz czarny

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.