Pizza z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi
- Liczba porcji4 os.
- Czas przygotowania50 min
- Liczba kalorii476 kcal
- Białko18
- Węglowodany44
- Tłuszcze35
Połączenie tych składników jest rewelacyjne. Pizza taka jak we Włoszech.
Składniki
na ciasto (na 2 pizze)
- 90g mąka gryczana
- 50g mąka ryżowa
- 30g tapioka
- 30g olej kokosowy
- ok. 1/2 szklanki woda
- 1 łyżeczka sól himalajska
na nadzienie
- 150g ser gorgonzola
- 100g ser mozzarella
- 2szt. gruszka
- 30g orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto (mąki, sól i olej) umieścić w misce, następnie stopniowo dodawać wodę i ugniatać do otrzymania elastycznego ciasta.
- Ser gorgonzola i mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Gruszkę zalać wrzątkiem i pokroić w cienkie plasterki.
- Ciasto bardzo cienko rozwałkować, posypać serami, ułożyć plasterki gruszek.
- Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 190-200 stopni przez około 10min. Po tym czasie pizze posypać orzechami i piec kolejne 5-10min.
- Ciasto jest bardzo chrupiące. Pizzę najlepiej dzielić na kawałki nożyczkami kuchennymi.