Wegańska tarta z rabarbarem i jabłkami
- Liczba porcji10 os.
- Czas przygotowania80 min
- Liczba kalorii319 kcal
- Białko5
- Węglowodany43
- Tłuszcze15
To przepis dla miłośników kruchych tradycyjnych ciast z owocami. Wegańska, bezglutenowa, rozpływająca się w ustach tarta o lekko kwaśnym posmaku.
Składniki
na ciasto
- 250g mąka ryżowa
- 120g mąka jaglana
- 40g tapioka
- 50g erytrol
- 110g olej kokosowy
- 120g mleko kokosowe
na nadzienie
- 6-7szt. jabłka
- około 4 laski rabarbar
- 1,5 łyżeczki cynamon cejloński
- 3 łyżki erytrol
- 1 łyżeczka olej kokosowy
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, część pokroić w kostkę, a część zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki.
- Olej kokosowy rozpuścić w dużym garnku, dodać owoce i poddusić do miękkości. Dodać erytrol i cynamon, wymieszać.
- Składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić i uformować w kulę.
- Formę na tartę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ¾ części ciasta wylepić na dno oraz boki formy i ponakłuwać widelcem.
- Ciasto podpiec w temp. 190°C przez około 15 min do lekkiego zarumieniania.
- Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie owocowe.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski o szerokości około 3 cm. Ułożyć na nadzieniu w postaci kratki.
- Piec w temp. 190°C przez około 30-40 min do zezłocenia. Posypać zmielonym na cukier puder ertytrolem.
Komentarze (4)Dodaj komentarz
Aga
tapioka w skladzie to skrobia? 🙂
Z gory dzieki!
Daria Kondrat
Tak, jest to skrobia z manioku 🙂
Anna
Czy mozna zamiast mąki ryżowej użyć migdałową?;)
Daria Kondrat
Nie, mąka migdałowa ma zupełnie inne właściwości 🙂