d Wegańska tarta z rabarbarem i jabłkami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Wegańska tarta z rabarbarem i jabłkami

  • Liczba porcji10 os.
  • Czas przygotowania80 min
  • Liczba kalorii319 kcal
  • Białko5
  • Węglowodany43
  • Tłuszcze15

To przepis dla miłośników kruchych tradycyjnych ciast z owocami. Wegańska, bezglutenowa, rozpływająca się w ustach tarta o lekko kwaśnym posmaku.

Składniki

na ciasto

  • 250g mąka ryżowa
  • 120g mąka jaglana
  • 40g tapioka
  • 50g erytrol
  • 110g olej kokosowy
  • 120g mleko kokosowe

na nadzienie

  • 6-7szt. jabłka
  • około 4 laski rabarbar
  • 1,5 łyżeczki cynamon cejloński
  • 3 łyżki erytrol
  • 1 łyżeczka olej kokosowy

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, część pokroić w kostkę, a część zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki.
  2. Olej kokosowy rozpuścić w dużym garnku, dodać owoce i poddusić do miękkości. Dodać erytrol i cynamon, wymieszać.
  3. Składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić i uformować w kulę.
  4. Formę na tartę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ¾ części ciasta wylepić na dno oraz boki formy i ponakłuwać widelcem.
  5. Ciasto podpiec w temp. 190°C przez około 15 min do lekkiego zarumieniania.
  6. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie owocowe.
  7. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski o szerokości około 3 cm. Ułożyć na nadzieniu w postaci kratki.
  8. Piec w temp. 190°C przez około 30-40 min do zezłocenia. Posypać zmielonym na cukier puder ertytrolem.

 

Składniki

na ciasto

  • 250g mąka ryżowa
  • 120g mąka jaglana
  • 40g tapioka
  • 50g erytrol
  • 110g olej kokosowy
  • 120g mleko kokosowe

na nadzienie

  • 6-7szt. jabłka
  • około 4 laski rabarbar
  • 1,5 łyżeczki cynamon cejloński
  • 3 łyżki erytrol
  • 1 łyżeczka olej kokosowy

Komentarze (4)Dodaj komentarz

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry

Nowość w Diagnostyce Be Compleat

Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.