Zapraszamy do podsumowania wystąpienia z II Kongresu Medycyny i Dietetyki Funkcjonalnej w Rumi. Nie jesteśmy w stanie oddać całego przesłania w tym krótkim wpisie, ale podsumowaliśmy dla Was najbardziej istotne fragmenty oraz zamieściliśmy prezentację i słowniczek pojęć, by ułatwić zrozumienie tego, o czym była mowa.
Prawdopodobieństwo, powinowactwo, predyspozycję.
Zmiana genetyczna może być rozumiana jako proces, w wyniku którego gen lub chromosom różni się od formy pierwotnej (tzw. wild type – gen niezmodyfikowany.)
Przyczyną każdego polimorfizmu jest mutacja, ale nie każda mutacja jest polimorfizmem. Polimorfizm jest zmianą występującą częściej – u więcej niż 1% społeczeństwa.
Mutacje zmieniają fenotyp tj. zespół cech warunkujących wygląd oraz funkcjonowanie osobnika. Może dojść do wytworzenia kilku alternatywnych fenotypów na bazie jednego genotypu. Mutacje mogą powodować w fenotypie zmiany korzystne, które zwiększają dostosowanie, czyli zdolność do przeżycia i wydania na świat potomstwa. Jednak równie często mogą to być mutacje powodujące ujawnienie się cech niekorzystnych, a nawet letalnych.
Mutacje są losowe i oznaczają po prostu “jakąś” zmianę. Dopiero środowisko i dobór naturalny zweryfikują czy zmiana ta jest korzystna, czy nie.
Jak tę wiedzę wykorzystać w praktyce, zademonstrowałam na przykładzie katecholo-O-metylotransferazy – COMT Val158Met
Oprócz polimorfizmów, które wpływają na przyspieszenie lub spowolninie danego genu niebagatelną rolę odgrywają także kofaktory.
Kofaktorem może być witamina, minerał czy też produkt uboczny procesów biochemicznych. Kofaktory przyłączają się w sposób przejściowy i muszą być obecne w środowisku otaczającym enzym, aby zaszła reakcja.
Działanie polimorfizmów często można obejść poprzez zwiększenie koncentracji kofaktora lub tez poprzez bezpośrednie zaaplikowanie produktu końcowego reakcji, w której „zagrożony” gen pełni kluczowa rolą. Np. problem spowolnionego – z powodu polimorfizmu – genu MTHFR C677T można częściowo obejść dzięki suplementacji metylofolianem (lub 5-MTHF). Związek ten jest bowiem produktem końcowym reakcji, dla której enzym MTHFR jest niezbędnym czynnikiem.
Jednak zważywszy na występowanie połączeń między ścieżkami metabolicznymi, trzeba liczyć się z tym, że działania ukierunkowane w stronę wyłącznie jednego polimorfizmu mogą zakłócić cały cykl. Należy pamiętać, że suplementując produkty końcowe reakcji, istnieje wysokie ryzyko blokad oraz przestymulowania organizmu. Rozwiązanie wybierane bardzo często a w nielicznych tylko przypadkach uzasadnione.
Epigenetyka zajmuje się badaniem zmian w ekspresji genów BEZ właściwej zmiany w sekwencji DNA. Mechanizmy zmiany aktywowane są przez czynniki środowiskowe, zewnętrzne m.in. infekcje, styl życia, sposób odżywiania czy też relacje międzyludzkie. Czynniki te mogą aktywować, ale też wyciszać działanie geny. Najprościej rzecz ujmując – epignetyka jest wszystkim oprócz nas samych.
Nutrigenomika zaś zajmuje się badaniem wpływu składników żywności na regulację ekspresji genów oraz predyspozycje do wystąpienia chorób cywilizacyjnych.
Analizując dorobek badawczy z zakresu tych dwóch dziedzin nauki (zarówno na zwierzętach jak i na ludziach), można wysnuć kilka wniosków:
Jesteśmy predysponowani do życia 120 lat. Fakt, że żyjemy krócej jest formą adaptacji i zabiegiem ze strony ewolucji mającym na celu skonstruowanie jednostki jak najlepiej predysonowanej do przeżycia. Z każdorazową reprodukcją wiążą się mutacje i polimorfizmy genetyczne, które przybliżają nas do osiągniecia jednostki idealnie dostosowanej. Z punktu widzenia ewolucji – im szybciej umieramy, tym szybciej musimy się reprodukować.
Istnieje wiele czynników, które przedłużają długość życia. Zaliczyć do nich można pewne uwarunkowania genetyczne:
Można jednak wymienić wiele pozagenetycznych czynników korzystnie wpływających na długość oraz jakość życia. Oto niektóre z nich:
Nie ma niestety gotowej recepty ani na zdrowie, ani na szczęście, ani na sukces.
Rozwiązaniem nie wydaje się być również poznanie DNA. Co jednak da nam wiedza odnośnie własnego genomu? Z pewnością większą świadomość predyspozycji oraz punkt zaczepienia do wprowadzenia zmian.
Rozwiązania są. Często na wyciągnięcie ręki. Często wymagają zrobienia kilku kroków w tył, sięgnięcia do podstaw.
Przekonałam się o tym na własnej skórze.
Polecam – ta, która nigdy nie była dobrze genetycznie predysponowana.
Słownik terminów:
DNA – kwas deoksyrybonukleinowy
PCR – łańcuchowa reakcja polimerazy
Gen – odpowiednia sekwencja DNA, które składa się na białko
NAD – dinukleotyd nikotynamidoadeninowy
NADP– fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego – podobnie jak NAD jest koenzymem procesów metabolicznych (częściej anabolicznych)
COMT- O-metylotransferaza katecholowa
MTHFR – reduktaza metylenotetrahydrofolianowa
5MTHF – 5-metylotetrahydrofolian, kwas lewomefoliowy (biodostępny). Metylofolian.
DHFR – reduktaza dihydrofolianowa
mTOR – kinaza białkowa (bo przenosi rodnik fosforanowy na białko), reguluje wzrost, proliferację, ruch komórek, reguluje szlak insulinowy oraz czynników wzrostu. Aktywowana treningiem siłowym mTOR pobudza bowiem anabolizm a hamuje katabolizm białek, przez co rozwija siłę i masę mięśniową.
AMPK – aktywowana ćwiczeniami aerobowymi AMPK hamuje kinazę mTOR, ale jednocześnie pobudza spalanie tłuszczów i biogenezę mitochondriów, co prowadzi do wzrostu wytrzymałości.
IGF-1 – insulinopodobny czynnik wzrostu
Adiponektyna – polipeptydowy hormon wytwarzany i wydzielany do krwi przez dojrzałe komórki tłuszczowe. Działa odwrotnie do leptyny – im mniej tkanki tłuszczowej, tym mniej leptyny a więcej adiponektyny.
NF-κB – czynnik transkrypcyjny, odgrywa kluczową rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej na infekcję.
FOXO – czynniki transkrypcyjne z rodziny FOXO (Forkhead Box-containing)
MAO – oksydaza aminowa
SUOX – oksydaza siarczynowa, enzym odpowiedzialny za mitochondrialne utlenianie siarczynów do siarczanów. Siarczyny wytwarzane w cyklu transsulfuracji przez enzym CBS lub są dieto pochodne. Siarczyny są neurotoksyczne.
PPAR – receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów – steroidowe receptory jądrowe. Czynniki transkrypcyjne regulują ekspresję licznych genów związanych z metabolizmem węglowodanów, tłuszczów i białek oraz z proliferacją komórek i przebiegiem stanów zapalnych.
PPAR-α – odgrywa rolę w metabolizmie lipidów i ich wewnątrzkomórkowych przemianach, szczególności w brunatnej tkance tłuszczowej.
PPAR-γ – wykazujące ekspresję w tkance tłuszczowej, a w mniejszym stopniu w nerkach, sercu i płucach. Wpływa na różnicowanie i dojrzewanie adipocytów a także zwiększają insulinowrażliwość tkanek.
PGC-1α – koaktywator transkrypcji kluczowym czynnikiem decydującym o poziomie energii, redukcji masy ciała oraz spalaniu tkanki tłuszczowej (wzmaga czynność genów zwiększających poziom karnityny.)
MTR – enzym, który katalizuje metylację homocysteiny do metioniny pomocą metylo-b-12 jako kofaktor.
BDNF – czynnik neurotroficzny pochodzenia mózgowego
SHMT katalizuje przejście glicyny do seryny, wspomaga w ten sposób produkcję DNA. Mutacja może prowadzić do uszkodzeń DNA. Ogranicza przekształcanie homocysteiny do metioniny i podwyższa w ten sposób poziom homocysteiny i ogranicza procesy metylacyjne.
AHCY – adenosylhomocysteinaza, enzym rozkładający metioninę poprzez przekształcenie SAMe do homocysteiny.
Niagen – ryboza nikotynamidu, booster NAD+
DRD4 – część systemu dopaminergicznego; ułatwia przekazywanie sygnałów między neuronami, a także odgrywa główną rolę w sieciach mózgowych odpowiedzialnych za uwagę i układ nagrody.
VMAT2 –odpowiada za transport monoamin, tzw. spirituality gene.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.
Komentarze (1)Dodaj komentarz
Tomasz Dangel
Byłem na wykładzie i przeczytałem tekst pod prezentacją.
Jako anestezjolog i naukowiec łączę w swojej osobowości cechy worrier i worrior. Prawdopodobnie COMT działa u mnie szybciej lub wolniej, zależnie od sytuacji. To kwestia treningu.
Wnioski, które wyciąga Pani z epigenetyki są bardzo interesujące. Ja na swój użytek stworzyłem pojęcie współczesnej ascezy. To cytat mojej wypowiedzi na ten temat z książki “Skucha” Jacka Hugo-Badera:
Uprawiam ascezę. Uważam, że to pojęcie powinno zostać ponownie zdefiniowane w oparciu o współczesną wiedzę na temat zdrowia, która istnieje, ale nie jest wykładana na uniwersytetach medycznych.
Klasyczne, greckie pojęcie ascezy – to askezis, czyli trening, ćwiczenie. Pojęcie, które znamy ze sportu. Sport można uprawiać w sposób grecki – tak by kształtować ciało i ducha. Współcześnie wymaga to bardzo zaawansowanej wiedzy, nie tylko o treningu i regeneracji, ale także o żywieniu. Tym właśnie, tzn. żywieniem niskowęglowodanowym zajmuję się od 2003 roku. Aby zweryfikować moją wiedzę o żywieniu, sam zacząłem w 2008 roku uprawiać pływanie i triathlon. Starałem się połączyć grecką tradycję kształtowania charakteru przez sport, chrześcijańską koncepcję ascezy (dyscyplina, wyrzeczenie, rozwój duchowy) oraz moją wiedzę na temat fizjologii, biochemii i żywienia. Sport nie był dla mnie celem, a tylko metodą weryfikacji przyjętych założeń. Wolę ciężki trening niż udział w zawodach. Ten rodzaj ascezy nie prowadzi do wyniszczenia i samoudręczenia, ale do zdrowia.
Medycyna rozróżnia zdrowie fizyczne i psychiczne, ignoruje jednak „zdrowie” duchowe. Zatem współczesna asceza powinna w pozytywny sposób kształtować wszystkie te sfery i zapewniać harmonię zarówno wewnętrzną, jak również w relacji z Bogiem i ludźmi. Droga zawsze prowadzi przez pracę nad własnymi słabościami. Żeby zmieniać świat trzeba zacząć od siebie.