Zapiekana owsianka
- Liczba porcji2 os.
- Czas przygotowania1 godz.
- Liczba kalorii429 kcal
- Białko13,8
- Węglowodany74,2
- Tłuszcze10,2
Cieplutka, chrupiąca, słodka. Zapiekana owsianka z jabłkiem jest idealnym wyborem na rozgrzewającą, jesienną kolację.
Składniki
- 100g Płatki owsiane bezglutenowe
- 2 sztuki Jajko
- 200g Jabłko
- 30g Ksylitol
- 100g Skórka pomarańczowa*
- 20g Daktyle
- 300ml Mleko kokosowo-ryżowe
- 2 łyżeczki Cynamon cejloński
- szczypta Sól himalajska
- odrobina Masło ghee
Przygotowanie:
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.
- Daktyle, skórkę pomarańczową drobno pokroić (zostawić część do ozdoby)
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć na dnie 3/4 jabłek.
- Jabłka posypać cynamonem oraz ksylitolem.
- Płatki, sól, połączyć w garnuszku i zalać mlekiem. Zagotować.
- Do spęczniałych płatków wmieszać jajka.
- Owsiankę wyłożyć do naczynia i udekorować na wierzchu jabłkami, skórką oraz daktylami.
- Owsiankę upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40 minut, ostatnie 10 na funkcji grila z góry.
- Zostawić na 10 minut przed podaniem, żeby delikatnie stężała.
*skórka pomarańczowa własnej receptury
Komentarze (4)Dodaj komentarz
Jola
Dziękuję ?
Agnieszka Kułaga
Na zdrowie!
Agunia
a jak zrobić skórkę pomarańczową wg własnej receptury? jakaś podpowiedź? 🙂
Agnieszka Kułaga
https://becompleat.pl/przepis/kandyzowana-skorka-pomaranczowa-plus-jak-prawidlowo-myc-owoce/