Buraki na gęsto
- Liczba porcji5 os.
- Czas przygotowania60 min.
- Liczba kalorii94 kcal
- Białko3,6
- Węglowodany19
- Tłuszcze2,2
Sezon na bulwy uważam za otwarty. Buraczki na gęsto to obowiązkowa pozycja na kolacje w ciemne, chłodne, zimowe wieczory.
Składniki
- 1kg Buraki
- 10g Masło ghee
- 3 ząbki Czosnek
- łyżeczka Kminek
- kilka szczypt Pieprz
- łyżeczka Sól himalajska
Przygotowanie:
- Buraki ugotować w wodzie z solą.
- Ostudzić, obrać ze skórki.
- Buraki zetrzeć w Theormomixie (lub na tarełku 😉
- Na patelni podgrzać masło, dodać starte buraki oraz kminek i pieprz.
- Poddusić 10 minut.
- Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać i zdjąć z ognia.