Post ten nie bierze się z niczego. W swojej pracy udało mi się nakłonić już wielu pacjentów do dania jej szansy – a nóż uda się przekonać przynajmniej jednego z czytelników do spróbowania wątróbki?
Kto nie ryzykuje, nie pije szampana.. więc do dzieła!
Jest zdecydowanie wyborem numer jeden w mojej kuchni. Słodki smak oraz jakość przemawiają na jej korzyść.
Pod względem wartości odżywczych (najwyższa zawartość białka) do rozważenia na równi z wątrobą cielęcą, smakowo według mnie odbiega.
Bardzo rzadko decyduję się na drób przy zakupie mięsa – nie inaczej będzie tu w przypadku wątróbki.
Po zakupie wątróbkę należy dokładnie wypłukać, oczyścić z żyłek, podzielić na mniejsze części. Niektórzy preferują wymoczyć ją przez kilka godzin – osobiście tego nie robię (już na pewno nie w żadnym mleku!), gdyż wątróbka cielęca, goryczki po prostu NIE MA. Z reguły doprawiam ją jedynie solą i pieprzem i smażę króciutko (po 30 sekund na stronie) na maśle klarowanym ghee z wybranymi dodatkami.
Doprawiona jedynie solą i pieprzem, podsmażona na maśle ghee wątróbka z musem malinowym to połączenie banalne jednak przepyszne w swojej prostocie. Posiłek można zabrać na wynos gdyż wątróbka smaczna jest przyrządzona tak na zimno jak i na ciepło. Sugeruję stopniowo przechodzić od formy podania mocno wysmażonej do coraz to bardziej krwistej.
Najbardziej typowy sposób podania w polskich domach. Szybka, tania, prosta propozycja obiadowa. Jabłko oraz cebulka podsmażone na oleju kokosowym przełamują specyficzny smak wątróbki. Serwowana na obiad z warzywami – w celu lepszej przyswajalności BEZ dodatku węglowodanów.
To zdecydowanie jedno z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Wykonanie pasztetu jest banalnie proste a do tego pozostawia nieskończenie wiele możliwości połączeń składników. W sezonie jesiennym proponuję do podrobów dodać puree z dyni oraz.. mąkę kokosową – w słodkim połączeniu smak wątróbki znika.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie pasztetu na kilka dni, przykładowo w formie muffinów lub przygotowanie śniadaniowych kanapek na liściu sałaty:
Najprostszy sposób na “przemycenie” wątróbki u dziecka lub osoby chorej to zmiksowanie jej kawałka (około 50g) ze smakowo dominującymi nad nią składnikami . W kompozycji z bananem, mleczkiem kokosowym oraz kakao smak wątróbki nie jest w ogóle wyczuwalny, a komplet witamin z grupy B mamy dostarczony. Warunek powodzenia misji? Koktajl musi być przygotowany przez osobę inną niż ofiara przeznaczona do jego spożycia.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Borykasz się z ciągłymi wzdęciami, biegunkami, zaparciami? Wykonaj wodorowo-metanowy test oddechowy i znajdź przyczynę swoich dolegliwości pokarmowych.
Komentarze (3)Dodaj komentarz
Kasia
Pani Agnieszko, jezeli watrobka drobiowa pochodzi z hodowli ekologicznej to jest bezpieczna? Drobiowa mi najbardziej smakuje. 🙂
Agnieszka Kułaga
Ciężko mi odpowiedzieć- nie znam dostawcy 🙂 Na pewno lepsza z ekologiczna niż sklepowa, którą z pewnością nie poleciłabym.
Kasia
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Dostawca to Polskie Eko Zagrody. Może ich Pani zna, mają bezpieczne mięso, bo dostęp mam niestety tylko do ich mięsa.